Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

150 män samlas i Värmland för att formulera en ny mansroll

Alexander Bard, författare, artist, låtskrivare, filosof, föredragshållare med mera.
Alexander Bard, författare, artist, låtskrivare, filosof, föredragshållare med mera.

I helgen samlas 150 män från nio länder i det som kallas för "Nordic men’s gathering" i lilla värmländska Molkom.

De ska bo tillsammans och umgås i grupper för att diskutera och utforska de utmaningar som det innebär att vara man i dag.

Det berättar Alexander Bard som är en av initiativtagarna.

Det finns ett stort underliggande behov hos killar att få träffa andra killar. För att prata med varandra och göra övningar tillsammans.

Och att få göra det ostört utan kvinnlig närvaro.

Det menar författaren och filosofen Alexander Bard. Han är en av initiativtagarna till projektet "Nordic men’s gathering" som hålls i värmländska Molkom den här helgen.

Alexander Bard menar att kvinnor har lättare än män att hitta miljöer där det bara finns andra kvinnor.

– Vi pratade om det på morgonen i dag när de första personerna hade kommit, att kampsportsvärlden är en av få miljöer där det bara är män. Nästan alla miljöer i vårt samhälle är i dag blandkönade.

Det är inget problem i sig. Men ibland måste killar få vara med varandra för att omformulera vad som är manlighet i ett samhälle som är jämlikt, menar han.

När de gick ut med information om manslägret, som hålls på Ängsbacka kursgård i Molkom, blev det fulltecknat på bara några veckor.

– Vi var tvungna att säga nej till många, säger Alexander Bard, och gör uppskattningen att cirka en tredjedel av de 150 deltagarna är svenskar.

Först var det tänktatt bara rikta sig till män i Norden. Men intresset var så stort att man nästa år kommer att döpa om projektet till "European men's gathering".

– Vi jobbar mycket online och håller på att sätta ihop vad man skulle kunna kalla ett en ny version av mansrörelsen. Vi kallar den för "Men's movement 2.0".

Alexander Bard anser att mansrörelsen behöver omformuleras för att passa vår tid bättre.
Alexander Bard anser att mansrörelsen behöver omformuleras för att passa vår tid bättre. Other: Nicklas Thegerström

Det finns ännu ingen tydlig programförklaring eftersom projektet fortfarande är i sin linda. Men bakgrunden är att allt fler tycker att mansrörelsen, som bildades på sjuttiotalet som ett svar på feminismen, behöver omformuleras för att passa vår tid bättre.

– På sjuttiotalet försökte mansrörelsen hantera att män tappade makt och att kvinnorna flyttade fram sina positioner. I dag lever vi i ett mer jämlikt samhälle där stora delar av den nya underklassen som har växt fram består av män.

– Det betyder att vi i dag måste fråga oss hur vi kan få privilegierade män att börjar ta hand om män som inte är så privilegierade.

Det är en övergripande frågeställning som dagens mansrörelser behöver ägna sig åt, enligt Alexander Bard.

Lägret i Molkom är bara en av många ringar som har bildats på vattnet och som håller på att knytas ihop med varandra, menar han.

Till exempel finns det ett färskt norskt mansprojekt som heter "Reclaim your inner throne", och ett annat från England som kallar sig för "Authentic man - rebel wisdom".

– Det sistnämnda växer så det knakar i London just nu. Många av dem som är aktiva i det kommer hit i helgen. Det kommer också många som är med i den nya och starka mansrörelse som vi ser i Tjeckien.

De måste lära sig är att hitta en väg ut ur pojkaktigheten och bli män

Framför allt kommer man att prata om hur den "tidlösa mannen" kan utvecklas och placeras i dagens samhälle, menar Alexander Bard.

– Vi kommer prata om vad det innebär att vara man i dag, att ha mannens kropp och hormoner. För att se hur han kan bidra på ett meningsfullt sätt och sprida detta vidare till andra bröder. Det är sådana saker som vi håller på med.

Det kommer att vara tävlingar, seminarier, föreläsningar, meditation, promenader och fysisk kontakt.

Rent konkret kan en diskussion i helgens sammankomst handla om hur man kan samarbeta med andra män utan att se dem som rivaler.

Deltagarna kommer också att prata om hur de kan driva projekt och bygga lokala mansgrupper där de bor.

– Det finns det massa pojkar som springer runt i manskroppar, säger Alexander. Det första de måste lära sig är att hitta en väg ut ur pojkaktigheten och bli män, till exempel genom att ta ansvar för vad de säger och gör, och vara en bra support för andra, både kvinnor och män.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.