Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-06 12:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/16-aringen-skots-utanfor-lagstadieskola/

Sverige

16-åringen sköts till döds utanför lågstadieskola

Mordplatsen i Länsmansgården i Göteborg där en 16-årig kille sköts ihjäl ligger intill Nya Skolan. Inne på denna lekplats gjorde skolan själv en avspärrning efter att man funnit blodiga föremål vid lekstugan.
Mordplatsen i Länsmansgården i Göteborg där en 16-årig kille sköts ihjäl ligger intill Nya Skolan. Inne på denna lekplats gjorde skolan själv en avspärrning efter att man funnit blodiga föremål vid lekstugan. Foto: Lars Näslund

En 16-årig pojke hemmahörande i området sköts sent på onsdagskvällen till döds framför Nya Skolan i Länsmansgården i Göteborg.

 – Han var känd av oss sedan tidigare. Ingen är gripen för brottet, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg till DN.

Medan ett kallt och kraftigt regn vräkte ner över barn som skyndade till Nya Skolan, en F-3 skola med 220 barn, spärrade personalen på torsdagsmorgonen av en del av den lekplats som hör till skolan.

Polisens egen avspärrning ett tjugotal meter därifrån, där skottlossningen ska ha skett efter klockan 22 på kvällen, var borttagen efter att teknikerna avslutat arbetet.

Men skolpersonal som DN talat med säger att man hittat blodiga föremål vid en liten lekstuga, eller sol- och vindskydd, och att man därför på egen hand spärrade av där.

När barn, många tillsammans med sina föräldrar, i ovädret skyndade till skolan uppmanades de av lärare att genast ta sig till sina klassrum. Flera vuxna som DN talade med var ännu ovetande om mordet.

16-åringen som sköts avled på sjukhus, uppger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

Uppemot ett tiotal skott ska ha avlossats och även en 17-årig flicka skadades.

– Hon har lindriga skador men är kvar på sjukhus. Hon kommer att höras av oss så snart som läkarna medger det, säger Fuxborg.

Här på lekplatsen intill Nya Skolan i Länsmansgården spärrade personalen på torsdagsmorgonen av ett område där man hittat blodiga föremål.
Här på lekplatsen intill Nya Skolan i Länsmansgården spärrade personalen på torsdagsmorgonen av ett område där man hittat blodiga föremål. Foto: Lars Näslund

Den avlidne ska enligt polisen ha varit hemmahörande i området Länsmansgården, precis norr om Biskopsgården, och är känd för polisen sedan tidigare. I området har ett par tungt kriminella rivaliserande gäng härjat under flera år med flera döda som följd. Polisen utreder om onsdagskvällens dåd kan kopplas till den rivaliteten. 

När polisen kom till platsen fanns ytterligare två personer där. De beskrivs som vittnen och togs med till polishuset för förhör.

– Ingen är i nuläget delgiven misstanke om brott, sa Thomas Fuxborg vid 08,30-tiden.

Polisen säger att det kommer att ordnas fortsatt dörrknackning i området under torsdagen.

Vid niotiden öppnade polisen sin mobila polisstation, en husbil, på ett torg ett par hundra meter från mordplatsen.

– Vi är även ute just nu med flera kolleger som går runt inne på gårdarna och talar med folk som bor här, säger en polisman. 

Polisens mobila station, en husbil, öppnade på förmiddagen ett par hundra meter från mordplatsen.
Polisens mobila station, en husbil, öppnade på förmiddagen ett par hundra meter från mordplatsen. Foto: Lars Näslund

Ytterligare en skjutning rapporterades under morgonen i Göteborg. Polisen larmades till en adress i Angered där en förbipasserande hade hittat en skottskadad man. 

Mannen uppges vara i 25-årsåldern. Han var vaken och talbar när han kördes till sjukhus för vård men ville inte berätta vad som hade hänt.

– Självklart tittar vi på om det finns ett samband mellan dessa två fall. Det är inget vi kan slå fast ännu men vi utesluter inte att utredningarna kan växa in i varandra, säger Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisen i Väst.

Läs mer om vad som händer i Göteborg.