Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

16 bilvrak hittade i medeltida gruva

02:03. Flera mystiska bilar, motorcyklar och tunnor har hittats i två gamla gruvhål i Dalarna. Se filmen från de mystiska fynden.

Uppemot 16 bilar, fyra motorcyklar och flera tunnor har hittats i två gruvhål från 1400-talet i Dalarna. Vad som finns i de gamla vraken, är ännu okänt.

Fordonen och tunnorna upptäcktes i en gammal gruva vid Säter i samband med en inspelning av en ny reality-show.

Den gamla gruvan, som ligger i Silvberg i Säters kommun, stängde ner för drygt hundra år sedan, och gruvhålen fylldes så småningom med vatten. Men människor verkar ha besökt de gamla gruvhålen i hemlighet.

Derek Säll som har arbetat med bärgningsarbete under en längre period, var i Silvbergs gruva för cirka fyra år sedan.

– Vi hittade tre eller fyra bilar i ett gruvhål så jag föreslog att vi nu till reality-showen skulle titta i gruvhålen vid Silvberg igen, säger han.

Derek Säll och Dennis Åsberg är båda två samordnare i projektet och var på plats när fordonen upptäcktes. I torsdags åkte de tillsammans med andra kolleger till Silvberg för att undersöka vad som kunde finnas i de gamla gruvhålen.

De lyckades skicka ner en dykarrobot till hela 203 meters djup, ett djup som inte hade uppnåtts på platsen tidigare. Plötsligt såg man bilar och annat skrot, och allt spelades in.

– Först såg vi en bil som var från 50-talet och sedan en från 60-talet, säger Dennis Åsberg.

När det var dags att skicka ner roboten i det andra gruvhålet blev alla som var på plats förvånade.

– Vi hittade bil efter bil efter bil. Jaguar, Volvo, Saab och gamla amerikanska bilar. Det var heller inte bara bilar utan allt mellan himmel och jord låg där, säger Dennis Åsberg.

Totalt hittades 16 bilar, fyra motorcyklar, en båt och flera tunnor.

– Två eller tre bilar hade väl inte varit en större överraskning men 16 bilar och flera tunnor kändes riktigt spännande. Vi vet fortfarande inte vad som finns i varken bilarna eller tunnorna, säger Dennis Åsberg.

Företaget har kontaktat myndigheterna som inom de närmaste dagarna förväntas kalla till ett möte. Bärgningsarbete krävs för att ta reda på vad som finns i vraken. De som var på plats under torsdagen har iakttagit säckar och annat oidentifierbart i vissa av bilarna.

– Vi håller på och skriver en rapport till myndigheterna med dokumentation. Jag hoppas att polisen kommer ut på plats eftersom det inte är omöjligt att det kan finnas kroppar i bilarna eventuellt. Så ett samarbete med polisen vore ju nödvändigt, säger Dennis Åsberg.

Hittills har man kunnat konstatera att sex av de totalt 16 bilar som påträffades i gruvhålen var anmälda som stulna.

Polisen inväntar nu en rapport från företaget.

– Företaget skickar en skrivelse på vad de hittat i gruvhålen, sedan får polisområdet ta en ställning till vilka åtgärder som är lämpliga. Det är troligt att det kan bli tal om bärgningar, säger Jessica Åkerström, vakthavande befäl vid polisen i Dalarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.