Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

16 pojkar levde i misär i ödehus

En pojke, som enligt egen utsago är nio år gammal, fanns bland de ensamkommande barn som påträffades i ett ödehus i Mölndal utanför Göteborg. Nu undersöker kommunen om fastigheten kan göras om till flyktingboende.

När polis och socialtjänst kom till ödehuset i måndags fann de minst 16 pojkar som levde i misär. Det finns varken vatten eller värme i fastigheten. Toaletterna var ur funktion. Det låg avföring på golvet. Pojkarna låg på madrasser på golvet. Den yngste sade sig vara nio år gammal.

– Vi vet inte hur länge de har bott här, säger Bernt A Runberg, ordförande i socialnämnden i Mölndals kommun.

Han har aldrig hört talas om en så ung ensamkommande som en nioåring.

– Det yngsta vi haft tidigare har varit tolv, tretton år. Det här är tragiskt, säger Runberg.
Eftersom en del ensamkommande barn reser utan identitetshandlingar kan det vara svårt att bestämma exakt ålder.

Det var grannar som slog larm om att ungdomarna övernattade i fastigheten, som tidigare var ett bageri med en lägenhet på övervåningen.

En polisutredning har startats eftersom två av de inblandade är misstänkta för stöld. Samtliga är dessutom misstänkta för olaga intrång. Polisen hittade även narkotika.

De flesta av pojkarna kommer från Marocko och är 14–15 år gamla. Flera av dem har tidigare placerats ut på olika boenden, både i Mölndals kommun och på andra platser i landet, bland annat Örebro. Tre av pojkarna avvek när socialsekreterarna skulle transportera dem från platsen.

– Just nu vet vi inte var de är, säger Bernt A Runberg.

Mölndal har tagit emot en stor mängd ensamkommande barn. Runberg säger att kommunen har god kontroll på var de befinner sig. Däremot visste man inte att det aktuella huset stod tomt.

Kommunen har nu inlett en inventering för att kontrollera så att inga andra ungdomar uppehåller sig i andra tomma fastigheter. Runberg öppnar också för att den 300 kvadratmeter stora fastigheten där pojkarna påträffades kan göras om till permanent flyktingboende.

Liksom i så många andra kommuner är behovet av bostäder stort och flyktingsituationen ansträngd.

Många av ensamkommande barnen från Nordafrika utgör ett särskilt problem, som uppmärksammats på nationell nivå. En del av dem uppehåller sig i landet illegalt och är kriminellt belastade.

– Och om de skickas tillbaka till Marocko blir de inte insläppta i landet. Det är i alla fall det besked vi har fått från Migrationsverket. Det innebär att de här pojkarna driver runt i Europa och att många av dem ägnar sig åt kriminella gärningar. Det här är ett stort problem, säger Runberg

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.