Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

17-åriga Malala yngsta fredspristagaren någonsin

01:44. Delar priset med Kailash Satyarthi. Se tillkännagivandet i Oslo.

Nobels fredspris 2014 tilldelas Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi. De får priset för sin kamp mot förtryck av barn och unga människor och för rätten till utbildning för alla barn.
– Nobelkommittén har slagit många flugor i en smäll, säger den norske historikern Asle Sveen.

Prick på slaget klockan elva i den Norska nobelkommitténs högkvarter I Oslo kom ordförande Thorbjørn Jagland in i salen med de många kristallkronorna och förkunnade att 2014 års Fredspris tilldelas Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi.

Det gick ett sus genom det församlade internationella massmedieuppbådet när namnen lästes upp.

Blott 17-åriga Malala från Pakistan var en av favoriterna redan i fjol efter sin kamp mot talibanerna och deras extrema våld. Hon utsattes själv för ett mordförsök 2012 och har fortsatt att kämpa mot våldet och för barns rätt till utbildning.

Malala blir den yngsta fredspristagaren genom tiderna.

– Redan i flera år har hon kämpat för flickors rätt till utbildning och har med sitt exempel visat att barn och unga kan bidra till att förbättra sin egen situation. Hon har gjort detta under de mest farofyllda omständigheter. Genom sin hjältemodiga kamp är hon en ledande röst för flickor rätt till utbildning, sade Jagland.

60-årige Satyarthi är indisk aktivist för barns rättigheter och han har sedan 90-talet bland annat kämpat mot barnarbete i hemlandet.

– Detta är en man som stått upp mot barnarbete och han har visat stort personligt mod, sade Jagland och talade om Satyarthi som en man som går i Mahatma Gandhis fotspår.

Jaglands medgav att priset också kan ses som en stark markering mot den extremism världen just nu upplever, till exempel i form av IS exempellösa våld i Mellamöstern.
Den norske historikern Asle Sveen menar att Nobelkommittén slagit flera flugor i en smäll med årets pris.

– En ung kvinna och en äldre man, en storfavorit och en mindre tippad, en från Pakistan och en från Indien, en muslim och en hindu. Det är nästan genialt, säger Sveen.

Han säger att priset kan uppfattas som okontroversiellt i västvärlden, men desto mer kontroversiellt framför allt i Yousafzais Pakistan, där Malala för många representerar västliga värderingar. Han betonar att Malala även är bosatt i Storbritannien.

Sveen säger att priset också kan ses som ett jämställdhetspris eftersom kvinnlig rätt till utbildning inte är någon självklarhet varken i Indien eller Pakistan.

– Det är helt klart en signal till den muslimska världen att man bör låta kvinnor utbilda sig, säger Sveen.

Hyllningarna över pristagarna lät inte vänta på sig.

Norges statsminister Erna Solberg var en av dem som uttryckte sin glädje över att priset går till någon som kämpar för ungas rätt till utbildning.

– Detta är en av mina hjärtesaker, sade Solberg till NRK.

Även Vatikanen uttryckte sin glädje över pristagarna.  Flera vadslagningsfirmor höll påven Franciskus som favorit, bland annat för hans insatser för att bekämpa fattigdom och att han deklarerat nolltolerans mot sexuella övergrepp och även inlett undersökning mot biskopar, misstänkta för övergrepp. Men Nobelkommtténs sekreterare Geir Lundestad gav tidigt en vink om att det inte skulle bli verklighet.

– Det är sällan som vadslagningsfirmorna har rätt namn, sade han inför tillkännagivandet av namnen, som för första gången på flera år inte läckte ut i förtid.

Nobelkommittén hade i år tagit till extra medel för att täta läckor. Minst en av de personer som normalt får veta pristagarna en dag i förväg fick i år vänta tills på morgonen.

Rekordmånga personer och organisationer, 278 stycken, världen över hade i år nominerats.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.