Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

17-åring sköt tiggare med luftvapen

Den rumänska kvinnan hade kommit till Sverige för att tigga. När hon befann sig vid Skara busstation sköts hon i huvudet med en kula från ett luftvapen. En 17-åring medger att han avlossat vapnet, men att avsikten inte var att träffa kvinnan.

Det var i tisdags förra veckan som kvinnan träffades av en kula från ett luftvapen. Hon skadades inte allvarligt, men blev skärrad av händelsen. Polisen skickade tre patruller till tältlägret vid Skara busstation där hon beskjutits.

– Hon fick ett sår i pannan, säger Eva Karlsson, utredningsbefäl vid polisen i Västra Götaland.

Vittnen uppger att flera skott avlossades från en bil. Med hjälp av deras uppgifter kunde polisen en stund senare stoppa en bil med den misstänkte gärningsmannen. I fordonet befann sig då även två vänner till honom, en 18-årig kvinna och en 19-årig man. De hade på tisdagen inte delgivits misstanke om brott, men heller inte avskrivits från utredningen.

17-åringen är däremot delgiven misstanke om grov misshandel.

– Om han varit äldre hade risken varit betydligt större att han varit frihetsberövad nu, säger kammaråklagare Karin Lundström Kron.

Händelsen inträffade vid Skara busstation, där flera personer från Rumänien slagit upp tält.

Det är fortfarande inte utrett om händelsen ska rubriceras som ett hatbrott. Det ska ske i de fall då brottet begås på grund av gärningspersonens negativa inställning till vissa egenskaper hos personer, som till exempel nationellt eller etniskt ursprung.

Kvinnans son säger till P4 Skaraborg att hans mamma angreps för att hon tigger.

På tisdagen hördes hon om händelsen.

– Vi har inte kommit in på någon motivbild, säger hennes målsägandebiträde, Oskar Friling.

17-åringen har i förhör medgett att han avlossat vapnet, men säger att hans avsikt inte var att skada någon. Luftvapnet är taget i beslag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.