Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

17 olika smittor hos fästingar

Foto: Johan Nilsson / Scanpix
Fästingar kan bära på 17 olika smittor förutom Tbe och Borrelia som kan orsaka sjukdomar hos människor. Det uppgav forskarna på en pågående fästingkonferens, rapportera P4 Östergötland.

På konferensen i Söderköping konstaterade forskarna att nästan alla fästingar bär på någon typ av sjukdomsframkallande mikroorganisam.

Läs mer: Tbe-smittan kommer att blir värre.

– Eftersom vi hittat så många som 17 olika mikroorganismer som potentiellt är sjukdomsframkallande bara här i Sverige hos den vanliga fästingen, så är det väl möjligen så att nästan alla fästingar bär på någon typ av potentiellt sjukdomsframkallande mikroorganism, säger Tomas Jaensson, professor i medicinsk entemologi vid Uppsala universitet till P4 Östergötland.

En av dessa är anaplasma. Vid smitta ger mikroorganismen vanligtvis en mild form av infektion hos människan med influensaliknande symptom som normalt går över inom en vecka, det brukar benämnas sommarfeber eller sommarinfluensa.

En sådan fästingsmitta brukar sällan göra så att man behöver uppsöka sjukvården. Men om man tillhör en riskgrupp kan man drabbas allvarligare och kan då behöva behandling.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.