Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

18-åringar oroar krögare

Snart kan 18-årsgräns på krogen vara det enda som gäller. Åtminstone i praktiken. De krögare som i framtiden vill stänga vissa åldersgrupper ute riskerar att anmälas till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Enligt en statlig utredning bör ålder bli grund för diskriminering, likställt med exempelvis kön, etnisk tillhörighet och sexuell läggning. Det förslag som nu är ute på remiss får konsekvensen att 18-årsgräns på krogen snart är det enda rimliga.

– Det kommer inte att bli förbjudet att kräva att gästerna måste vara 23. Men det blir upp till krogägaren att fundera på om det finns ett berättigat syfte med en annan gräns än 18, säger Petra Lundh, särskild utredare vid regeringskansliet.

Att sätta en åldersgräns på just 18 år kommer utan större tvekan att vara berättigat, vilket är vad som kommer att krävas enligt förslaget. Anledningen är förbudet att servera minderåriga alkohol.

Med övriga gränser blir det sannolikt knivigare. Ofta har kraven på högre åldrar kommersiella grunder, vilket Petra Lundh inte tror kommer att räcka som motiv.

– Om man vill ha en äldre eller mognare publik kanske man kan åstadkomma det på andra sätt som högre entréavgifter, klädkrav och val av musik, säger hon.
Carl M Sundevall driver Spy Bar och Kåken i Stockholm. Han menar att förslaget kan komma att motverka sitt eget syfte:

– Samhället i stort tenderar att premiera ungdom, i såväl krog- som arbetslivet. Därför blir de gränser som finns i dag ett slags positiv särbehandling för de äldre. Det vore synd om den togs bort, säger han.

I Sverige, påpekar han, finns inte heller någon krogtradition i de äldre generationerna.

– Om 18 år gällde överallt så skulle klientelet föryngras. Jag är rädd att de äldre skulle känna sig ännu mer uteslutna.

På de klubbar han i dag jobbar med är det bara Laroy på Östermalm i Stockholm som har 18-årsgräns.

– Yngre personer har svårare att hantera alkohol, vilket gör att vi måste anställa fler vakter för att bibehålla säkerheten. Samtidigt spenderar de mindre pengar i en redan ansträngd bransch, säger Carl M Sundevall.

Tror du att ni kan komma att trotsa förslaget om det går igenom och behålla nuvarande gränser?

– Det får vi ta ställning till då och med hänsyn till vad som kommer anses som skälig anledning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.