Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

18 års fängelse för uzbekisk torped

Den 37-årige uzbek som reste till Sverige för att mörda imamen och regimkritikern Obid Nazarov i Strömsund 2012 fälls för mordförsök, rapporterar flera medier. Han döms till 18 års fängelse av Östersunds tingsrätt.

Mannen utvisas också och förbjuds att återvända till Sverige. Den starkaste bevisningen enligt rätten är den ryggsäck som den revolver låg i som förmodas ha använts vid attentatet. Den låg några tiotal meter från brottsplatsen och bär spår av gärningsmannens dna.

Domstolen påpekar också att torpeden hade telefonkontakt 34 gånger med sin kontakt i Moskva.

”Omfattningen av telefontrafiken både under den 22 februari och under andra perioder som NN var i Sverige ger utan tvekan starkt stöd åt åklagarens teori att NN agerat på uppdrag av någon i Ryssland”, står det i domen.

Åklagaren yrkade dock på lagens strängaste straff, livstids fängelse, när rättegången mot den misstänkte torpeden avslutades för drygt två veckor sedan.

– Det tycker jag är rimligt när man åker hit på uppdrag av en annan stat för att utföra en ren avrättning, motiverade chefsåklagare Krister Petersson sin begäran för TT.

Att ett annat land pekas ut i domstol för ett politiskt våldsdåd i Sverige är såvitt känt unikt.

Obid Nazarov överlevde men fick svåra hjärnskador när han sköts i huvudet vid sin bostad i jämtländska Strömsund den 22 februari 2012. Den misstänktes dna har hittats i en väska i närheten. I den låg också den ljuddämparförsedda revolver som tros ha använts. Det går inte att fastställa eftersom kulan som användes sitter kvar i Nazarovs skalle, så en jämförande provskjutning kan inte genomföras.

37-åringens mobiltelefon har också varit i området precis kring tidpunkten för dådet.

Den uzbekiske mannen överlämnades från Ryssland i augusti. Han nekar till brott men medger att han letat reda på Nazarov. 37-åringen hävdar att det skedde på uppdrag av en person i Moskva som sagt att Nazarov var skyldig någon annan person pengar.

Många är de uzbeker i exil som har flytt den diktatoriska regimen i hemlandet och lär följa den svenska domen noga. Uppenbart misstänkta politiska mord på oppositionella uzbeker förekommer med jämna mellanrum även utanför Uzbekistan. Senast skedde det i Turkiet i fjol.

Att rättvisa skipas i det svenska fallet är extremt viktigt för potentiellt miljontals uzbeker som upplevt religiös eller politisk förföljelse, tortyr och fängslanden, anser Steve Swerdlow, Centralasienutredare på människorättsorganisationen Human Rights Watch.

– Fallet riktar likt inget annat strålkastarljuset på hur Uzbekistans människorättskris är så bottenlös att den sprider sig utanför landet och utgör ett säkerhetshot till och med i en avlägsen svensk småstad, sade Swerdlow i anslutning till rättegången.

I rätten framkom också uppgifter om att 37-åringens uppdragsgivare i Moskva ska figurera även i den turkiska mordutredningen.

Mordförsöket på Nazarov

Den 22 februari 2012 skjuts den Obid Nazarov i bakhuvudet i en trappuppgång i Strömsund. Han får svåra hjärnskador men överlever.

Nazarov är en av de mest kända muslimska ledarna från Uzbekistan och en av de tyngsta kritikerna av landets diktatur. 2006 fick han asyl i Sverige.

Säpo har kritiserats för att ha underskattat faran och inte ha underrättat lokal polis om hotbilden.

Ett uzbekiskt par i 30-årsåldern visar sig ha spårat upp imamen åt den misstänkte attentatsmannen, men de frias i tingsrätt och hovrätt eftersom det inte kan bevisas att de kände till mordplanerna.

Den misstänkte skytten grips i januari i år i Ryssland på svensk begäran och överlämnas sedan den 25 augusti.

Nazarov vårdas alltjämt på hemlig ort för sina skador.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.