Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

200-kronorssedel kommer inom fem år

Svenskarna kommer att få ett nytt mynt och en ny sedel. Men det lär dröja till framåt 2014 eller 2015 innan vi kan lägga vantarna på det nyaste av det nya: en 200-kronorssedel.

I cirkulation finns redan äldre 2-kronorsmynt, men de är sällsynta. Enligt Riksbankens planer ska ett helt nytt 2-kronorsmynt kunna introduceras tidigast 2012.

För övriga mynt och sedlar väntar en genomgripande modernisering, med mål att vara helt genomförd 2015. En formgivningstävling är tänkt att föregå omdaningen, enligt Christina Wejshammar vid Riksbanken.

– Vi kommer att ha en formgivningstävling under 2011.

Den svenska sedel- och myntuppsättningen är i ett europeiskt perspektiv ålderstigen; den har 25 år på nacken och därmed en av Europas äldsta. ”Inom en femårsperiod blir det nödvändigt att uppgradera sedlarna till en högre säkerhetsstandard för att upprätthålla ett effektivt skydd mot förfalskningar”, skriver banken på sin hemsida.

– Tanken är att mynten ska bli mindre och lättare. Vi tänker mycket på miljöbelastningen. När det gäller 20-kronorssedlarna ska de uppgraderas säkerhetsmässigt. Vi har inte haft några problem med sedelförfalskning, men det gäller att ligga steget före, säger Christina Wejshammar.

Europeiska centralbanken arbetar för närvarande med en uppgradering av eurosedlarna och i Danmark pågår introduktion av en ny sedelserie med högre säkerhetsstandard.

Den lägsta sedelvalören i euroländerna, Danmark, Norge, Storbritannien och Schweiz motsvarar, enligt Riksbanken, ett värde mellan 51 och 69 svenska kronor, beräknat på valutakurserna den 13 januari 2010.

Mot den bakgrunden har den svenska 20-kronorssedeln levt farligt och turerna kring dess öde har varit många, men nu är det säkerställt att den får vara kvar.

Norge införde en 200-kronorssedel redan 1994. Dess värde motsvarar i dag cirka 230 svenska kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.