Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

200 miljoner Sveriges svar på Trumps frysta bistånd

”Mörka krafter i stora delar av västvärlden vill begränsa kvinnors rättigheter och möjligheter att bestämma över sin egen kropp”, säger finansminister Magdalena Andersson som tillsammans med biståndsminister Isabella Lövin skjuter till extra bistånd till familjeplanering i fattiga länder.
”Mörka krafter i stora delar av västvärlden vill begränsa kvinnors rättigheter och möjligheter att bestämma över sin egen kropp”, säger finansminister Magdalena Andersson som tillsammans med biståndsminister Isabella Lövin skjuter till extra bistånd till familjeplanering i fattiga länder. Foto: Andrea Brask

Sverige satsar 200 miljoner kronor för att fylla gapet som uppstår när USA fryser biståndet till familjeplanering i fattiga länder. Den svenska regeringen vill motverka president Donald Trumps beslut att stoppa biståndet till organisationer som stödjer abort.

Under rubriken ”She decides”, ”Hon bestämmer”, samlas företrädare för ett femtiotal länder under torsdagen i Bryssel. Syftet är att samla in pengar till biståndsorganisationer som arbetar med familjeplanering och SRHR, sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, i fattiga länder.

I klartext betyder det att organisationerna också erbjuder eller stödjer abort, vilket är skälet till att USA:s president Donald Trump har beslutat att stoppa allt bistånd till sådan verksamhet.

Konferensen i Bryssel är ett försöka att motverka USA:s biståndsfrysning och den svenska regeringen kommer under torsdagens sammanträde fatta beslut om att Sverige ska bidra med 200 miljoner kronor i ytterligare bistånd.

– Mörka krafter i stora delar av västvärlden vill begränsa kvinnors rättigheter och möjligheter att bestämma över sin egen kropp, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

– Det här är ett mycket förnuftigt sätt att använda bistånd. Vi vet att tidigt mödraskap riskerar att bli en väg in i fortsatt fattigdom.

Mörka krafter i stora delar av västvärlden vill begränsa kvinnors rättigheter och möjligheter att bestämma över sin egen kropp. 

– Vi vet också att antalet osäkra aborter ökar när information om familjeplanering minskar. För kvinnor i fattiga länder gäller det alltså liv eller död, hävdar finansministern.

Belgiens biståndsminister Alexander De Croo är initiativtagare och värd för dagens konferens i Bryssel. Ambitionen är att dels samla pengar, dels upprätta ett globalt nätverk för bistånd till kvinnors hälsa och rättigheter.

Sverige, Danmark, Finland, Nederländerna, Kanada, Estland och Kap Verde är några av de länder som redan står bakom initiativet. Biståndsminister Isabella Lövin (MP) är en av huvudtalarna under dagens konferens.

– Utan tillgång till preventivmedel och familjeplanering har inget land under de senaste femtio åren tagit sig ur fattigdom. Bistånd till kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa är en nyckel för utveckling.

Men 200 miljoner kronor lär inte räcka för att fylla det gap som uppstår när USA fryser biståndet?

– Hur mycket som krävs är inte klart. Risken är att det blir mycket mer omfattande än under president Bush, som fattade ett liknande beslut. Men den gången gällde det enbart finansiering till organisationer som sysslade med familjeplanering, nu stoppas också stöd till organisationer som håller på med hälsoarbete, säger biståndsministern.

Även EU:s kommissionär för bistånd, Neven Mimica, deltar under givarkonferensen i Bryssel. Också i EU är bistånd till familjeplanering en kontroversiell fråga.

– En del medlemsstater är motsträviga, men EU:s skrivningar om sexuell och reproduktiv hälsa finns kvar och det är viktigt att Sverige driver på och att EU inte backar, säger Isabella Lövin.

Fakta. Svenskt hälsobistånd

Sverige ger redan ett omfattande stöd till bistånd som går till SRHR, sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Det utgör drygt 60 procent av svenskt hälsobistånd genom Sida.

Sverige är också största kärnstödsgivaren till FN:s befolkningsfond (UNFPA) som bland annat inriktar verksamheten på att främja sexualundervisning, distribution av och rådgivning kring preventivmedel samt motverka mödradödlighet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.