Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-30 05:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/200000-osakra-skydd-skickades-till-varden/

SVERIGE

200.000 osäkra skydd skickades till vården

Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell.
Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell. Foto: Paul Hansen

Ett andningsskydd som godkänts för försäljning inom EU har stoppats av Socialstyrelsen. Men först sedan 200.000 exemplar av masken skickats ut till regionerna.

– Vi utgick från att en vara vi beställt från Socialstyrelsen skulle vara kontrollerad, säger Rickard Lundin, särskild sjukvårdsledare för region Östergötland, som var en av mottagarna.

Det var på torsdagsmorgonen som regionerna nåddes av beskedet från Socialstyrelsen om att andningsskydd som skickats till ett tiotal regioner inte skyddade mot coronasmittan.

Enligt Olivia Wigzell, generaldirektör för Socialstyrelsen, omfattade den försändelse som nu har återkallats 200.000 CE-märka ansiktsmasker som inte håller den filtertäthet som krävs av ett skydd i klassen FFP2. CE-märkningen ska visa att en vara uppfyller kraven för att säljas inom EU.

FFP2-skydden klarade inte att hindra så kallad aerosolspridning trots att de gått igenom EU-kontrollen. Därför får de inte användas i de delar av vården där risken för smitta är som störst.

– Vi köpte in de här och sedan skickade vi dem till regionerna som har begärt stöd. Sedan ska varje region kvalitetsgranska sina produkter, men alla har ju inte Karolinska sjukhusets snabbhet och muskler att göra det här. Vi har skickat ut mejl till samtliga regioner om att ta den här masken ur bruk, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Men Rickard Lundin som är särskild sjukvårdsledare för region Östergötland håller inte med. Han menar att ansvaret för en kontroll ligger på Socialstyrelsen:

– Vi gör kontroller av varor som vi själva beställer och då är vi ansvariga, i det här fallet är det något som Socialstyrelsen levererat till oss. Det rör sig om en CE-märkt produkt och vi hade ingen anledning att misstänka att den inte skulle vara okej.

Samtliga 200.000 andningsskydd har distribuerats till uppskattningsvis ett tiotal regioner. Skydden skickades ut till regionerna för runt en vecka sedan och eftersom lagren i många regioner innehåller utrustning för 48 timmars förbrukning har många masker troligen hamnat i verksamheterna.

– Den har nog använts, säger Taha Alexandersson.

Generaldirektör Olivia Wigzell fyller i:

– Det värsta scenariot är att man använder utrustning som inte är säker, trots att den är CE-märkt samt godkänd av amerikanska myndigheter.

I Region Östergötland tog man emot 20.000 skydd, exakt hur många som var av den felaktiga typen är inte känt. När Socialstyrelsen larmade om problemen reagerade man snabbt, säger Rickard Lundin:

– Vi gick omedelbart ut till våra verksamheter och bad dem att plocka bort skydden ur förråden.

Hur tänker du kring det som hänt?

– Att det är jätteallvarligt. Oacceptabelt. Jag förstår att personalen kan känna oro men vi reagerade så snabbt vi någonsin kunde. Vi har redan inlett en diskussion med Socialstyrelsen om det som hänt.

En annan av de regioner som fick andningsskydden var Region Södermanland som också drabbats hårt av coronasmittan. Så snart beskedet kom under torsdagen stoppade man användningen, berättar pressansvarige Fredrik Gustavsson.

– Det vi fick veta var att det kunde finnas brister i den här typen av skydd, då valde vi att plocka bort dem från verksamheten. Men vi vet inte hur många som hann användas eller om något hann användas, säger han.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt