Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-30 17:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/2192-doda-i-covid-19-i-sverige/

SVERIGE

2.192 döda i covid-19 i Sverige

Intensivvårdsmottagning på Huddinge sjukhus söder om Stockholm.
Foto: Magnus Hallgren

Ytterligare 40 dödsfall har rapporterats i Sverige, vilket innebär totalt 2.192 laboratoriebekräftade dödsfall i den pågående coronaepidemin. Det framgår av Folkhälsomyndighetens senaste uppgifter som publicerades klockan 14 på lördagen.

Det totala antalet sjukdomsfall är nu 18.177, men det är bara de som bekräftats genom provtagning.

En modellering som Folkhälsomyndigheten presenterade i helgen uppskattades att för varje bekräftat fall finns ytterligare 75 smittade. Uppskattningen gällde i Stockholmsområdet, där smittspridningen är mest utbredd.

Av de 40 dödsfall som rapporterats det senaste dygnet är 16 av dem i Stockholm.

Under den gångna veckan har myndigheterna skärpt tonen och understrukit vikten av att allmänheten håller sig till de regler och rekommendationer som tagits i bruk för att sakta ned smittspridningen. Uppmaningarna kom samtidigt som antalet nya smittade per dygn steg något igen, efter två veckors stabil utveckling.

På fredagen sade statsepidemiolog Anders Tegnell att det fortfarande finns en risk att smittspridningen drar iväg.

– Den finns ju uppenbarligen, för nu ser vi ju att kurvan börjar gå åt fel håll igen, sade han då.

Folkhälsomyndighetens statistik är inte exakt utan har en viss eftersläpning och under helgerna rapporteras i regel färre fall. Det blir alltså först under nästa vecka som det går att se någon indikation på om myndigheternas hårdare linje har haft någon effekt.

Allmänheten uppmanas, bland annat, att stanna hemma vid minsta symtom på sjukdom, men exakt vilka symtom som covid-19 kan orsaka är i dagsläget inte klarlagt. I ett tidigt skede pekades feber, hosta, snuva och halsont ut som klassiska tecken på att du var sjuk i covid-19. Men det har även kommit rapporter om helt andra symtom.

Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog, säger att man måste ha förståelse för att det handlar om ett nytt virus.

– Vi lär oss hela tiden och det är inte underligt att det kommer ny kunskap. Det finns förstås ett helt spann av symtom för alla sjukdomar. Vårt råd är: stanna hemma om du känner dig det minsta sjuk och det är just för att vi inte riktigt vet vilka symtom man kan få, säger han.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt