Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

22-åring inte längre misstänkt för terrorbrott

Foto: TT

Den 22-åring som varit anhållen misstänkt för förberedelse till terroristbrott släpptes fri på söndagen. Nu befinner han sig på okänd ort. ”Jag mår bra. Allting är bra”, säger han till Expressen.

Klockan 10.30 på söndagen beslutade vice chefsåklagare Hans Ihrman att anhållandet skulle hävas.

På söndagskvällen ringde 22-åringen upp en vän i Boliden för att meddela att han mådde bra. Han sade att han befann sig på ett hotell ”någonstans” i sällskap av polis, att han hade blivit väl omhändertagen av polisen, att han inte hyste något agg mot polisen och att han tror att det handlat om någon form av felanmälan. 

– Jag är glad att få kontakt med familjen och mina vänner, säger han enligt Aftonbladet

Åklagare Hans Ihrman säger till DN att det som pekat mot den misstänkte har efter helgens intensiva utredningsarbete försvagats så pass att han anser att han inte ska fortsätta vara frihetsberövad.

– Det finns inga häktningsskäl och det finns inte längre misstanke och bevisning med tillräcklig styrka för att begära honom häktad, säger Hans Ihrman.

Vad var det för uppgifter som inledningsvis pekade mot 22-åringen?

– Jag kan inte kommentera den information som legat till grund för misstankarna eftersom utredningen pågår.

– De omständigheter som legat till grund för att inleda en förundersökning och fatta ett anhållningsbeslut har varit av så besvärande och allvarlig karaktär.

Är det saker som 22-åringen uppgett i förhör som lett till att misstankarna avskrivits eller är det andra uppgifter?

– Självklart ligger de förklaringar han lämnat till grund för mitt ställningstagande. Men det finns även andra omständigheter och analyser som lett till det här. Det har jobbats dygnet runt sedan förra veckan.

Ingen annan person är misstänkt i utredningen, enligt Hans Ihrman.

Många har varit kritiska till utredningen?

– Jag ställer mig helt oförstående till det. Det är lätt att ha synpunkter och raljera. Men det har varit mycket besvärande uppgifter som åklagare och polis har varit absolut skyldiga att ta ställning till. Jag kan tänka mig att om någonting hänt och man inte agerat så skulle man få kritik då också.

Att du nu hävt anhållandet, betyder det att ”de mycket besvärande uppgifterna” visat sig vara helt felaktiga?

– Nej, det behöver det inte betyda. Uppgifterna i sig är allvarliga och ligger till grund för de ställningstagande som gjorts hittills. Sedan så är de inte riktade mot den som varit anhållen. Men det finns ingenting i dag som talar för att det här är felaktiga uppgifter.

Kom uppgifterna som inledningsvis pekade mot 22-åringen från ett annat lands säkerhetstjänst?

– Jag vill inte kommentera det, säger Hans Ihrman.

Säpo fortsätter med brottsutredningen, trots att man inte längre har någon misstänkt.

– För vår del kvarstår flera oklara omständigheter i utredningen. Vi kommer göra kompletterande förhör med personer, förhör som syftar till att gå till botten och helt avfärda ursprungsinformationen, säger Säpos kommunikationschef, Mark Vadasz.

​Varför gick ni ut med namn och bild på 22-åringen?

– Ursprungsinformationen är av allvarlig karaktär, och därför agerade vi utifrån den information som vi hade.Vi informerade åklagaren som då fattade beslut om att anhålla den tidigare misstänkte personen. Det var viktigt att agera skyndsamt.

Hotnivån mot Sverige är kvar på oförändrat hög nivå, enligt Säpo.

– Den består av betydligt fler beståndsdelar. Bedömingen görs av NCT, Nationellt centrum för terrorhotbedömning, säger Mark Vadasz.

22-åringens advokat Ola Salomonsson säger på en pressträff att hans klient ännu inte har fattat några beslut om att begära skadestånd. Salomonsson försvarar också Säpos och polisens agerande.

– Med det material som har avhandlats har det funnits skäl och fog att ställa frågor till min klient.

Han tycker heller inte att det är märkligt att misstänkta terrorbrott slås upp stort i tidningarna. Var mannen ska ta vägen nu är oklart.

– Med tanke på den massmediala turbulens som det här har inneburit måste man hantera detta. Det går inte att sätta min klient i en bil eller helikopter till Boliden, säger Ola Salomonsson.

Enligt Salomonsson vill mannen stanna i Sverige, men han kommer inte att bo kvar i Boliden.

– Han har hört så mycket om Sverige, att det är bra skolor här, att man tar hand om invånarna och att man allmänt sett har ett demokratiskt samhälle. Men om det här föranleder honom att ändra sig vet jag inte, säger han till TT.

22-åringen greps i Boliden i torsdags misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Han hade då varit anhållen i sin frånvaro sedan i tisdags.

Mannen anhölls som skäligen misstänkt, vilket är den lägre misstankegraden.

DN rapporterade att mannen sedan han anlänt till Sverige inte tycks ha försökt gömma sig. Han angav på Facebook var han fanns och bodde också i ett av Migrationsverkets asylboenden med sitt namn på dörren.

Rikspolishefen Dan Eliasson hyllade i fredags polisens insats som ledde till att 22-åringen greps i Boliden. I ett inlägg i tidningen Svensk Polis skrev han att han ville hälla en hink guldstjärnor över de inblandade poliserna. Eliasson ville på söndagen inte kommentera frisläppandet.

– Det är helt och hållet en fråga för Säkerhetspolisen, säger Petter Liljeblad, pressansvarig vid polismyndigheten. 

Rättelse 2015-11-22 18:18
DN har valt att avpublicera namnet på 22-åringen efter att polisen avskrivit alla misstankar mot honom.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.