Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-18 18:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/23-arig-svenska-skottskadad-i-paris-atttacken/

SVERIGE

23-årig svenska skottskadad i Paris-atttacken

En svensk student hamnade mitt i den dödliga attacken i Paris.  Den 23-åriga kvinnan från Mellansverige skottskades. Nu har hennes familj rest till Paris för att stötta henne på sjukhuset. ”Hon är chockad men fullt vaken och verkar inte vara svårt skadad”, säger pappan.

SAS morgonflight till Paris från Köpenhamn var ovanligt tom, mer än 30 personer dök aldrig upp när planet skulle lyfta.

Men med på planet fanns familjen till en svensk ung kvinna som hamnade mitt i skottlinjen under gårdagskvällens terrordåd. Sent i går kväll fick de ett telefonsamtal från den chockade dottern.

– Hon berättade att något hade hänt, då hade vi ännu inte hört om terrordådet. Men jag fick ingen klar bild av vad som hänt. Men hon ska ha varit på den där restaurangen, säger pappan till DN.

I attacken mot restaurang Le Petit Cambodge dödades enligt preliminära uppgifter 11 personer. En svensk dödades.

– Vi har tyvärr fått meddela anhöriga att en svensk har dödats och en svensk har skadats, sa inrikesminister Anders Ygeman till Ekot.

Den skottskadade kvinnan, som är 23 år, studerar i Paris och har bott i den franska huvudstaden sedan augusti. Hon var i sällskap med den svenska kvinna som dödades i attacken. Nu vårdas hon på sjukhus.

– Vad vi förstår, men vi har inte så mycket detaljer, så är hon inte allvarligt skadad. Men hon är chockad så klart.

– Det är fruktansvärt, vi tänker på vår dotter, men våra tankar går så klart också till familjerna till alla de som inte överlevde attacken, säger pappan.

Mamman och pappan står i kontakt med den svenska ambassaden och har fått hjälp därifrån. De berättar att de nu ska se om de kan ta med sig dottern hem till Sverige.

– Vi får se vad hon vill, säger de.