Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 15:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/23-aring-doms-till-livstid-for-mord-ren-avrattning/

Sverige

23-åring döms till livstid för mord: ”Ren avrättning”

En 23-årig man döms till livstid för mord på en 24-årig man och mordförsök på en man i 30-årsåldern i Nydalaparken i Malmö förra sommaren, skriver Malmö tingsrätt i ett pressmeddelande. Han ska även betala runt 460.000 i skadestånd till den överlevande mannen och anhöriga till mordoffret.

Rätta artikel

Enligt rätten har det varit frågan om en ren avrättning och samma sak går att säga om mordförsöket, skriver domstolen. Den överlevande, som senare kunde peka ut de misstänkta, har berättat att ett skott som riktats mot hans huvud i stället träffade hans ena tumme. Den 23-årige mannen ska därefter ha riktat mordvapnet mot hans huvud, men då har vapnet klickat.

Ytterligare tre män åtalades misstänkta för mord och mordförsök, men rätten friar dem från anklagelsen. Det är inte ställt bortom rimligt tvivel att de var medvetna om vad som skulle ske i parken, anser rätten. De tre männen döms dock för annan brottslighet.

Skottlossningen inträffade vid 15-tiden på eftermiddagen i början av juli i fjol. I området finns en förskola där barn lekte utomhus och där personalen hörde skottlossningen.