Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-26 16:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/23-nya-registrerade-doda-i-covid-19/

SVERIGE

23 nya registrerade döda i covid-19

19:35. Myndigheter höll daglig pressträff.

Den senaste siffran över antalet döda i covid-19 är 23 personer och totalt är nu siffran 4.717 döda i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Det är en positiv utveckling, men fortfarande alldeles för många, säger statsepidemilog Anders Tegnell.

Den nedåtgående trend som funnits i EU verkar ha mattats av, konstaterar Anders Tegnell om antalet bekräftade fall under tisdagens pressträff.

I Sverige handlar det dock inte om någon ökad epidemi, utan ökningen av bekräftade sjukdomsfall beror helt på att man börjat med tester inom primärvården. Enligt Anders Tegnell har man testat upp emot 50.000 personer.

– Iva-vården stöder det antagandet. Fallen där forsätter sakta att minska. Antalet avlidna per dag verifierar också detta.

Enligt Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, vårdas nu 568 personer i respirator, varav 296 testats positivt för covid-19.

– Nio av 21 regioner rapporterar en minimal förbättring på kort sikt, säger hon.

Socialstyrelsen uppmanar samtidigt de som behöver uppsöka vård att inte avstå på grund av rädsla för att bli smittad.

– Det finns rutin i sjukvården för att hindra smittspridningen för den som behöver vård utöver covid-19, säger avdelningschef Thomas Lindén.

Inför sommarsäsongen förbereder sig Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, genom att öka samverkan mellan myndigheter, säger Anneli Bergholm Söder, chef för operativa avdelningen.

– Vi ser en tendens av att oron för smitta minskar. Om vi håller oss till rekommendationerna så spelar inte resorna någon roll. Men skulle man se en annan utveckling kan rekommendationerna komma att ändras.

En reporter frågar om det kommer vara möjligt att bekämpa en andra våg om folk inte följer restriktionerna i samma utsträckning som tidigare, varpå Anders Tegnell svarar:

– Det är svårt att veta men utifrån de studier som finns i dag ser vi att de restriktioner som införts har väldigt stor effekt. Men har man inte restriktioner längre och en befolkning som inte är immun finns det en risk. Den här sjukdomen är lurig.

Smittan sprids främst via familjen, menar Anders Tegnell.

– Arbetsplatsen är en god tvåa. Sedan finns det stora event, där smittspridningen varit stor, men de är relativt ovanliga. Det är oklart hur stor roll sådana evenemang spelat i Sverige, säger han.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt