Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

23 personer har anhållits efter gårdagens demonstration

NMR hejdas av polis.
NMR hejdas av polis. Other: Fredrik Sandberg/TT

Ett tjugotal personer har anhållits, misstänkta för våldsamt upplopp i samband med gårdagens demonstration i Göteborg. En av de anhållna uppges vara NMR-ledaren Simon Lindberg.

Nu väntar omfattande förhör, både med misstänkta och vittnen. Polisen ska också gå igenom ett stort antal bilder som senare kan användas som bevismaterial.

 

Det var på lördagen och natten mot söndag som jouråklagare i Göteborg beslutade att anhålla sammanlagt 23 personer efter lördagens nazistdemonstration i Göteborg. 22 personer är på sannolika skäl misstänkta för våldsamt upplopp.

– Dessa personer var alla med vid vandringen i riktning mot den tillståndsgivna demonstrationen. Det gör att man på goda grunder kan säga att de sympatiserar med Nordiska motståndsrörelsen, säger polisens presstalesperson Tommy Nyberg.

Ytterligare en person är anhållen misstänkt för försök till våld mot tjänsteman. Enligt polisen är det oklart var den personen hör hemma politiskt. 

En av de anhållna är enligt uppgifter till TT ledaren för Nordiska motståndsrörelsen Simon Lindberg.  Han ska ha gripits i samband med en tumultartad situation utanför Ica Focus.

LÄS MER: Nazisttåget stoppades innan det hann bli en demonstration

De anhållna personerna är i åldrarna 20-50 år och i huvudsak hemmahörande på olika orter i Sverige. Två av de anhållna är medborgare i andra nordiska länder, och bara en av de anhållna är en kvinna, enligt Åklagarmyndighetens presstalesperson Karin Rosander.

Utredningsarbetet kommer att fortsätta under söndagen men åklagare räknar med att man kommer att behöva tid för att genomföra alla förhör. Dels med de personer som sitter anhålla, och dels med det stora antalet vittnen som finns.

Dessutom finns det ett omfattande bildmaterial från demonstrationen som polis och åklagare måste gå igenom.

– Det är så mycket att vi kommer att behöva använda all den tid som finns fram till häktningsframställningarna på tisdagen och onsdagen, säger Karin Rosander.

De personer som anhölls på lördagen måste begäras häktade senast vid lunchtid på tisdag. De som anhölls efter midnatt natten mot söndagen ska begäras häktade senast onsdag vid samma tid.

En del av det bildmaterial som ska gås igenom kommer från polisens egna kameror. Enligt Karin Rosander är det möjligt att åklagare även kommer att använda bilder och filmer som har lagt ut på exempelvis sociala medier.

– Det är mycket möjligt. Men det är inget som åklagare vill säga något om i det här tidiga skedet.

Under lördagens demonstration greps sammanlagt 35 personer. De 12 personer som alltså har släppts, och inte anhållits, är fortfarande misstänkta och står under utredning av polis, enligt Tommy Nyberg. Bland rubriceringarna finns bland annat förberedelse för grov misshandel och våldsamt motstånd.

LÄS MER: Bildspecial: Demonstrationerna i Göteborg

Enligt Tommy Nyman är polisen nöjd med gårdagens insats.

– De jag har pratat med säger att de är nöjda med sin insats, och det tycker jag att de har anledning att vara, eftersom det i huvudsak gick bra. Läget är lugnt i hela Göteborg. Sedan i går kväll har vi inte haft några arbetsuppgifter som kan relateras till demonstranter eller motdemonstranter.

Två personer skadades lindrigt, enligt Tommy Nyberg. En av dem är en polis som fick en handskada i samband med ett ingripande på Fabriksgatan. 

De stora sammandrabbningarna mellan de nazistiska demonstranterna och polisen skedde i området utanför Bokmässan. Enigt Clas Thorén, som var polisens insatschef där, klarade sig Bokmässan från skadegörelse.

– De problem som mässans besökare har berättat om har i huvudsak handlat om tillgänglighetsproblem på grund av avspärrningarna. De som har varit inne på mässan har haft många frågor. Men oro eller att det fanns någon fara i anslutning till mässan, det har man inte känt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.