Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-28 14:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/24-nya-dodsfall-senaste-dygnet-i-sverige/

SVERIGE

24 nya dödsfall senaste dygnet i Sverige

1 min 13 sek. Stadsepidemiolog Anders Tegnell berättar om satsningen på äldrevården: ”Finns signaler att äldre inte förstått situationen”.

På torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att ytterligare 24 personer i Sverige som konstaterats vara smittade av covid-19 har avlidit, sedan myndighetens senaste rapport. Totalt har 66 personer i Sverige avlidit och fortsatt är flest drabbade i Stockholm, där trycket på sjukvården ökar.

Statsepidemiolog Anders Tegnell meddelade på torsdagen att det för tillfället vårdas 178 personer på intensivvårdsavdelningar i Sverige. Flertalet av de sjuka vårdas i Stockholms region, som i går kväll meddelade att 18 personer som smittats av det nya coronaviruset dött under det senaste dygnet.

– Det börjar nu se ut som vi nått den fasen där det går ganska snabbt uppåt. Tyvärr ser vi också att ökningen även går att se bland äldre personer. Vi kan inte sluta försöka skydda våra äldre, det är det viktigaste vi kan göra nu, säger Anders Tegnell som tillägger att det framför allt är personer över 80 som avlidit.

Folkhälsomyndighetens pressträff på torsdagseftermiddagen.
Folkhälsomyndighetens pressträff på torsdagseftermiddagen. Foto: Jonas Lindkvist

På onsdagen beskrev Region Stockholm situationen det senaste dygnet som en storm. Folkhälsomyndigheten hade några timmar innan förmedlat en annan bild. Men det handlar inte om dubbla budskap, säger Anders Tegnell.

– Det ligger också ett ansvar på er att förmedla att det här är en ögonblicksbild. Saker kan hända på bara några timmar. Vi talade om olika saker, epidemin och hur den sprids är en sak. Sjukvården i Stockholm är en annan sak. De är visserligen kopplade till varandra men de befinner sig aldrig i samma läge, säger Anders Tegnell.

Många har ifrågasatt varför inte Folkhälsomyndigheten rekommenderar att stockholmare och storstadsbor stoppas från att besöka andra platser i Sverige. Enligt Anders Tegnell finns stöd i smittskyddslagen för att sätta en stad i karantän för att skydda omgivningen. Men motsatsen, det vill säga att genom karantän försöka skydda en stad från omgivningen, finns inget lagstöd för.

– I Sverige ser vi spridning i princip alla delar av landet. Den samlade bedömningen av rimligheten i att stänga storstaden är dels att effekten är väldigt tveksam, dels är genomförbarheten väldigt tveksam, säger Anders Tegnell.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Jonas Lindkvist

Under pressträffen meddelade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att man presenterat en föreskrift som tydliggör vilka vårdnadshavares barn som ska erbjudas omsorg i händelse av att svenska grund- och förskolor stängs.

Svante Werger, strategisk rådgivare på MSB, säger att om regeringen beslutar om stängning av skola är det hemkommuner som ska sköta administrationen. Bedömningen om vilka som ägnar sig åt samhällsviktig verksamhet ska arbetsgivarna göra, men de enskilda medarbetarna ska anmäla det till kommunen.

– Man ska ta emot vårdnadshavares anmälan, ta ställning och fatta beslut, säger han och betonar samtidigt att man inte ska upprätta listor på människor som behövs inom samhällsviktig verksamhet.

MSB betonar att listan ska ses som ”vägledande för hemkommuner, huvudmän eller verksamhetsutövare” som berörs om regeringen tar beslut om att stänga skolorna.

Socialstyrelsen meddelade under torsdagens pressträff att man publicerat ett beslutsstöd för prioritering av IVA-platser.

– De principer vi ska utgå ifrån är välkända demokratiskt beslutade principer vi sedan länge har haft. Vi har valt att förtydliga det och det går ut på människovärdesprincipen, alltså att prioriteringar inte får ske utifrån funktionshinder eller social ställning. Inte heller på antal år man har levt. Andra principen är behovsprincipen där den som har störst behov av åtgärder ska få det. Tredje principen är nytta, alltså att åtgärder ska ges till de som har störst nytta av dem, säger Tomas Lindén vid Socialstyrelsen.

Läs mer:

Läkaren Jonatan åkte till Åre – har testats positivt

Vaccinsamarbete varnar: ”Det kan bli total köphysteri”

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt