Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

25-årig IS-medlem jagas i hela Sverige

Den misstänkte terroristen som efterspanas av polis i hela Sverige är en 25-årig medlem i IS, som kommit hit via Tyskland. Mannen fångades på bild när han kom in i landet, skriver Expressen. Han kan ha flera medhjälpare i Sverige.

Den misstänkte terroristens bild spreds till poliser i yttre tjänst på onsdagen efter att Säpo larmat om att han misstänks för förberedelse till terrorattentat i Sverige. Expressen var på torsdagen först med att publicera den bilden.

Enligt uppgift till TT och Aftonbladet kan den efterspanade IS-medlemmen ha flera medhjälpare. Aftonbladet hänvisar till anonyma poliskällor.

– Det befaras att han har ett tiotal allierade i Sverige, säger en anonym källa.

Säpo kan inte bekräfta de uppgifterna.

– Jag förstår det stora intresset och önskar att vi kunde berätta mer, men vi måste prioritera det operativa arbetet och inte skada det på något sätt, säger Sirpa Franzén..

Nu skriver Expressen att mannen fångats på bild av en övervakningskamera i samband med att han kom till Sverige.

Instruktionerna till polisen är att omedelbart kontakta riksenheten för säkerhetsmål om man får ögon på den misstänkte.

I det första utskicket till poliser i yttre tjänst står det att han är medlem i IS, har rest från Irak och Syrien till Tyskland och sedan vidare till Sverige, och att det finns uppgifter på att han är involverad i planer på att genomföra en terroristattack i Europa.

Det finns också en bild på mannen, där bakgrunden suddats ut för att inte visa när eller var den är tagen, enligt Expressen.

Mannen, enligt SVT 25 år gammal, är sedan i tisdags kväll anhållen i sin frånvaro, men med den lägre misstankegraden ”skäligen misstänkt”, för förberedelse till terroristbrott.

Det var bland annat uppgifterna om att mannen kommit till Sverige som fick Säpo att på ondsagen höja terrorhotnivån från 3 till 4, vilket betyder att hotnivån är hög, och att det finns ett konkret hot mot Sverige.

Säkerhetspolisens presschef Sirpa Franzén säger via mejl till DN att myndigheten känner till att det förekommer medieuppgifter om den efterlysta personen, men tillägger: ”Vi är förhindrade att svara på frågor om detta, förundersökningssekretess råder och fokus ligger på polisens möjlighet att agera.”

Enligt Aftonbladet har ett stort antal poliser i Stockholm fått taktisk information om hur de ska agera om de ställs mot en terrorist.

Det handlar i första hand om att skingra och skydda allmänheten, men de får också instruktioner om att ha bilrutorna nervevade för att undvika glassplitter vid en eventuell explosion.

Hur det påverkar polisens arbete att namn och bild på den efterspanade misstänkte terroristen offentliggjorts är svårt att säga, enligt Patrik Eriksson, KC-befäl på Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

– Det var väl inte helt oväntat att bilden skulle spridas utanför myndigheten. Vi är lite förberedda på att folk börjar ringa med tips nu. Det finns för och nackdelar, men onekligen är det så att det är bättre med fler ögon som tittar.

Rättelse 2015-11-22 18:10
DN har valt att avpublicera namnet på 22-åringen efter att polisen avskrivit alla misstankar mot honom.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.