Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 01:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/26-aring-atalas-for-stold-av-begravningsregalierna/

Sverige

26-åring åtalas för stöld av begravningsregalierna

Foto: Polisen

En 26-årig man åtalades på torsdagen för att ha stulit de så kallade begravningsregalierna från Strängnäs domkyrka i somras. Sedan tidigare sitter en 22-årig man fängslad för samma brott.

Ossi Carp
Rätta artikel

Den 31 juli i fjol stals regalierna – Karl IX:s och drottning Kristinas kronor samt ett riksäpple med försäkringsvärde på 65 miljoner kronor – från en monter i Strängnäs domkyrka. Två gärningsmän sågs cykla från platsen till en brygga där de försvann med båt.

”Vidare har gärningsmännen försökt att olovligen tillgripa ytterligare tre föremål som förvarades i montern – en spira tillverkad 1611, en spira tillverkad 1626 samt ett riksäpple tillverkat 1626, värderade till sammanlagt 26,5 miljoner kronor”, skriver åklagarna Isabelle Bjursten och Reena Devgun i stämningsansökan till Attunda tingsrätt.

En 22-årig man greps i februari och erkände brott under sista rättegångsdagen. Eskilstuna tingsrätt dömde mannen till fyra och ett halvt år i fängelse för grov stöld och försök till grov stöld. 26-åringen har varit frihetsberövad sedan den 12 februari och har i förhör sagt att det var han som återlämnade stöldgodset.

De stulna föremålen återfanns i en soptunna som man sprejat ”bomb” på ovanpå en bil i Åkersberga den 5 februari. Händelsen har fått Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö att göra en säkerhetsutvärdering och en ny lösning av förvaring.

Läs mer: Dömd för regaliestölden överklagar inte dom