Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

28-årig man har suttit fem år i förvar i Sverige

Allt fler personer sitter inlåsta i väntan på att avvisas från Sverige. Ibland får de vänta mycket lång. Rekordet är en man som nu har suttit inspärrad i mer än fem år.

Nya siffror från Migrationsverket pekar på att i år blir det rekordmånga beslut om förvar. Så heter det när en person som inte har rätt att vistas i Sverige blir frihetsberövad i väntan på att föras ut ur landet. I de flesta fall handlar det om människor som ska lämna Sverige eftersom de fått avslag på sin asylansökan, men ibland är det personer som ska utvisas efter att ha avtjänat ett straff.

Hittills i år har 3 732 förvarsbeslut fattats. I fjol var siffran 3 966, vilket var den högsta siffran under de senaste fem åren. Eftersom det återstår en dryg månad på året verkar det bli en ny toppsiffra i år. En orsak till ökningen är att antalet asyl­sökande har ökat kraftigt under de senaste åren.

I några fall kan tiden i förvar bli mycket lång, om det är problem att avvisa personen ur landet. Ofta handlar det om personer där det inte är klarlagt vilka de är och varifrån de kommer.

Det i särklass mest utdragna fallet pågår fortfarande. Det är en man som har suttit i förvar sedan i september 2008.

– Jag mår mycket dåligt. Jag vill bli fri och stanna i Sverige, säger han till DN.

Enligt de uppgifter som finns om honom är han i dag 28 år och kommer från Marocko. Han kom till Sverige år 2006 och ansökte om asyl. Ganska snart dömdes han för flera brott, till fängelse och utvisning ur Sverige.

I september 2008 hade han avtjänat sitt straff och skulle utvisas. Men Marocko ville inte ta emot mannen och har inte heller kunnat hjälpa till med att fastställa hans identitet, trots flera påstötningar från svensk sida. Under tiden har han fått sitta i förvar på olika fängelser och häkten. Kortare perioder har han haft svåra psykiska problem och fått vård.

Mannen själv har inte heller samarbetat. Han har vägrat att prata med sin advokat och har ofta inte heller deltagit i de förhandlingar som har hållits i hans fall.

Polisen tror att mannen medvetet har lämnat fel uppgifter om sin identitet.

”Polisen anser att (nn) satt i system att säga så lite som möjligt” heter det i ett beslut om att mannen ska fortstätta hållas inlåst. Enligt polisen finns annars en risk att mannen går under jorden eller begår nya brott. Hur länge till han kan sitta frihetsberövad, utan att avtjäna något straff är det ingen som kan svara på i dag. Hans fall ska prövas igen senast den 18 december.

Amnesty International har engagerat sig mot systemet med att hålla personer inlåsta i förvar. Madeleine Seidlitz är jurist och ansvarig för flykting- och migrationsfrågor på Svenska Amnesty. Hon har aldrig hört talas om något fall som liknar det med mannen från Marocko.

– Skulle det vara en svensk medborgare skulle det här aldrig kunna hända. Han skulle vara ute nu. Man ska inte kunna låsa in en person hur länge som helst, säger hon.

Även om just detta fall är extremt så händer det ofta att personer, som inte avtjänar några straff eller är misstänkta för brott, får sitta frihetsberövade under lång tid, ibland flera år. Exakt hur många vet ingen. Migrationsverket har bara statistik över hur många som har fått sitta inspärrade mer än 60 dagar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.