Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-15 21:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/39-arig-uzbek-misstanks-for-terrordadet/

SVERIGE

39-årig uzbek misstänks för terrordådet

1 min 46 sek. En 39-årig man från Uzbekistan är misstänkt för fredagens dåd i Stockholm. Mannen är känd av polisen sedan tidigare.
Bild 1 av 1
Foto: Privat, Alexander Mahmoud

Mannen som anhållits för fredagens terrorattack är en 39-årig asylsökande man med rötter i Uzbekistan, erfar DN. Han ska ha vistats i landet under flera år utan att ha misstänkts för något brott.

– Jag känner honom som en vanlig arbetare, ingen religiös fanatiker, säger kvinnan vars lägenhet 39-åringen står skriven på.

Den misstänkte terroristen greps vid 20-tiden på fredagskvällen i utkanten av Märsta norr om Stockholm. Han hade då tagit ett pendeltåg från centrala Stockholm, gått av i Märsta centrum och förflyttat sig vidare till bensinmacken K Circle.

1 min 34 sek. Rikspolischef Dan Eliasson meddelar att misstankarna är starka mot den man som misstänks ligga bakom dådet på Drottninggatan.

På bensinmacken väckte mannen genom sitt agerande personalens uppmärksamhet, vilket ledde till att polisen kontaktades. Patruller skickades ut till området och efter en stund anträffades mannen på Steninge allé någon kilometer bort. Sedan den misstänkte omhändertagits påbörjade ett stort antal poliser en sökinsats efter eventuella föremål i vid sidan av den aktuella vägen.

Kort därpå slog tungt beväpnad polis till mot en lägenhet i Hjulsta ett par mil söderut. Anledningen var att den misstänkte mannen är folkbokförd på denna adress.

I lägenheten anträffade polisen ett antal barn, varav flera minderåriga. Barnens mamma befann sig vid tidpunkten på annan ort, men hämtades till förhör på polishuset på Kungsholmen i Stockholm. Även kvinnans 17-årige son omhändertogs tillfälligt och förhördes.

Läs mer: Misstankarna mot 39-åringen har stärkts

Kvinnan berättar för DN att polisen ville veta så mycket som möjligt om den 39-årige man som sedan flera år är folkbokförd på hennes lägenhet.

– Jag berättade att jag bara låtit honom låna min adress, säger kvinnan när DN träffar henne på lördagsmorgonen.

Enligt henne blev hon för några år sedan kontaktad av en gemensam manlig bekant till henne och 39-åringen.

– Vi är uzbeker och hjälper varandra. Den här mannen frågade om det var okej att en vän till honom fick sin post till mig och det godkände jag, fortsätter kvinnan.

De senaste åren har hon, enligt egen uppgift, bara haft sporadiskt kontakt med 39-åringen i samband med att hon överlämnat post. Mannen ska ha bott någon annanstans, men det är oklart varför han inte velat uppge denna adress till myndigheterna.

– Senaste gången vi hade kontakt var i somras, säger kvinnan och beskriver honom som en man som arbetat hårt för att tjäna pengar till familjen.

Enligt Dagens Nyheters kontroll har mannen tidigare inte delgivits misstanke för någon brottslighet i Sverige. Kvinnan beskriver honom som en typisk familjefar.

– Han ville bara tjäna pengar, det var därför han befann sig i Sverige och arbetade som byggjobbare. Frun och barnen bor kvar utomlands.

Hon har svårt att förstå att mannen är den som polisen nu tror utförde terrorattacken i centrala Stockholm på fredagen.

– Jag förstår inte hur någon skulle vilja döda oskyldiga människor, det är fruktansvärt. Att den här personen skulle kunna ligga bakom ... det är helt obegripligt. Jag har aldrig sett några tecken på att han skulle vara extremist eller bry sig om religion. Tvärtom, han festade och drack alkohol som många uzbeker i Sverige, säger hon.

Såväl Säkerhetspolisen som den vanliga polisen har de senaste åren bedrivit ett riktat underrättelsearbete mot uzbekisa grupper i landet. Vid en presskonferens under lördagen uppgav Säpos chef Anders Thornberg att 39-åringen är en av dem som ägnats visst intresse, dock utan att några konkreta misstankar framkommit.

39-åringen är anhållen som på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord. Rikspolischef Dan Eliasson uppger att misstankarna stärkts efter förhör men det är okänt om mannen har gjort några medgivanden.

DN har utan framgång sökt mannen advokat Johan Eriksson.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt