Bland familjebilder och trivialiteter har den misstänkte Stockholmsterroristen lagt upp material som hyllar terrorism i sociala medier. 39-åringen ger ett till synes motsägelsefullt stöd till både terrorsekten IS och antisemitiska Hizb ut-tahrir. Han höll låg profil för att han undanhöll sig från polisens efterlysning för utvisning.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-21 10:19
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/39-aringens-sociala-medier-en-blandning-av-familj-och-terror/
Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
- Följ dina intressen
- Nyhetsbrev
Den misstänkte mannen ansökte om svenskt uppehållstillstånd den 10 november 2014. Den 15 juni förra året avslogs ansökan och Migrationsverket fattade även beslut om utvisning samt ett omhändertagande av mannens pass. Eftersom han inte lämnade landet frivilligt fick han den 15 december fyra veckor på sig innan polisen övertog ärendet, men mannen avvek och har hållit sig undan den efterlysning som polisen gjorde den 27 februari.
DN har kartlagt den misstänkte 39-åringens aktiviteter på sociala medier och vid sidan av en majoritet vardagligheter, lättsamheter och måttfull religiositet ger han stundtals uttryck för mer fanatiskt ideologiska övertygelser. Efter terrordådet mot Boston Marathon 2013 delade han exempelvis med sig av en hyllande text som i princip gick ut på att västvärlden fick skylla sig själv.
Kring förra årsskiftet delade han också med sig av två filmer signerade terrorsekten IS, närmare bestämt Baqiya som också är ett av extremisternas stridsrop förkortat av sektens motto ”baqiya wa tatamaddad” (bestående och utvidgande). Han har också delat med sig av och gillat flera andra IS-förhärligande inlägg på sociala medier.
Läs mer: 39-årig uzbek misstänks för terrordådet
Han och många av hans uzbekiska vänner har samtidigt uttryckt sina sympatier för extremistiska organisationen Hizb ut-tahrir som är bannlyst i bland annat Ryssland, Tyskland, Turkiet och nästan hela arabvärlden. Bland annat deltar många av dem i stödkampanjen för Hizb ut-tahrirs pakistanska frontfigur Naveed Butt som är försvunnen sedan 2012.
Läs mer: Uzbekistan är ett land som jäser av bitterhet
Kombinationen IS och Hizb ut-tahrir är till synes ologisk, ledande figurer inom den senare gruppen tar starkt avstånd från IS och IS har trakasserat mängder av Hizb ut-tahrir-anhängare i Syrien. Båda organisationerna är grundade på en radikal form av sunniislam och verkar för ett så kallat kalifat, men medan IS öppet uppmuntrar till dödligt våld mot fiender har Hizb ut-tahrir en ”författning” som välkomnar icke-muslimer i sitt kalifat.