Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-11 13:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/3d-modell-och-dronare-sa-ska-sgi-undersoka-skredplatsen-utanfor-kungalv/

Sverige

3D-modell och drönare – så ska SGI undersöka skredplatsen utanför Kungälv

Ett stort landområde trycktes ut i havet. Foto: Adam Ihse/TT

Det är fortfarande inte säkert för fältgeotekniker och geologer att undersöka det stora skredområdet utanför Kungälv. I stället använder sig Statens geotekniska institut, SGI, av drönare för att skapa en 3D-modell av strandområdet. 

Det var tidigt på onsdagsmorgonen förra veckan som marken började röra sig under fötterna på två byggarbetare vid ett husbygge i Lökeberg utanför Kungälv. Det var början på ett jordskred som ledde till att ett flera hundra meter stort område trycktes ut i havet. 

Havsviken har varit avspärrad sedan dess. Räddningstjänsten bedömer att det fortfarande är akut läge och bevakar fortfarande utvecklingen i området.

Under helgen kunde avspärrningarna flyttas i takt med att delar av skredområdet bedömdes vara säkra. Samtidigt försvårade regnet arbetet med att bedöma stabiliteten i området.

Statens geotekniska institut har gjort flera drönarflygningar för att få en bild av topografin efter skredet. Det har också genomförts flera sjömätningar för att se hur skredet har påverkat bottenytan.

– Tanken är att sy ihop havsbottengeometrin med topografin iland och skapa en 3D-modell av skredområdet. Detta för att vi ska bedöma om det är säkert gå in och undersöka markytan, säger HannaSofie Pedersen, chef för avdelningen för klimatanpassning på SGI.

Det är fortfarande avspärrningar i området. Foto: Tomas Ohlsson, Tomas Ohlsson

Enbart 3D-modellen räcker dock inte för att avgöra hur stabilt det är i skredområdet.

– Vi behöver mer uppgifter om själva underlaget för att bedöma hållbarheten. Är det fast mark eller lera? Är det block eller berg? För det behöver göra undersökningar på plats. Vi måste veta var det är stabilt att stå. 

Planen är att göra successiva sonderingar av området. När lerområden har avgränsats kan geologer och fältgeotekniker göra mer noggranna undersökningar. 

– Vi förbereder våra insatser och försöker få ut dem så snart som möjligt. 

 I nuläget, menar hon, att det inte går att säga hur stabilt området är. 

SGI har kontinuerliga möten med räddningstjänsten som fortsatt uppmanar allmänheten att respektera riskområdets avspärrningar.

Läs fler artiklar från Västsverige här