Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

40-åringen uppfyllde riskfaktorer

Personer med riskfaktorer ska få en ”generös behandling” när de kontaktar sjukvårdsrådgivningen. Mannen från Uppland som avled i sviterna av svininfluensan uppfyllde flera riskfaktorer, men fick aldrig vård vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Vid centrala Sjukvårdsrådgivningen SVR ritar man, tillsammans med smittskyddsinstitutet och socialstyrelsen, upp riktlinjer över hur länens sjukvårdspersonal ska arbeta i telefonkontakten med patienter.

Enligt rådgivningens medicinska chef, Lars-Olof Hensjö, ska personer som hör till riskgrupperna tas i extra noggrant beaktande när de ringer in.

– Den allmänna inriktningen är att man ska vara generös med att ge dessa grupper behandling. De som ingår i riskgrupper kan även i tidigare skede kontakta sin läkare, säger han.

Den man i 40-årsåldern, som var smittad av svininfluensa och avled i fredags, uppfyllde flera riskfaktorer.

– Av sekretesskäl kan jag inte gå in på vilka. Men eftersom det ligger i allmänhetens intresse kan vi i alla fall berätta att det fanns andra faktorer, säger Ulf Hanson, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Hade han inte haft riskfaktorer hade han såklart haft större chans att klara sig. Men det är sannolikt att influensan var en bidragande faktor, vi kommer kanske aldrig få svar på hur stor del den hade i förloppet.

Pappan till mannen ringde ett samtal till sjukvårdsrådgivningen för att få upplysningar om sin sons tillstånd. Vad som sades under samtalet kommer nu att utredas, men klart är att mannen från Uppland aldrig togs in på Akademiska sjukhuset i Uppsala innan han dog.

I går fick sjukvårdsrådgivningen i Uppsala län i uppdrag av chefsläkaren i primärvården, Barbro Nordström, att utreda om de brustit i hanteringen av mannens ärende.

– Vi ska lyssna på samtalet och se om sjuksköterskan agerat riktigt, säger Monica Mäki Karlstrand, chef för sjukvårdsrådgivningen i Uppsala.

Dödsfallet förändrar inte de redan uppsatta planerna om hur vaccinet ska slussas ut, eller hur sjukvården hanterar misstänkta fall, enligt chefsläkare Ulf Hanson.

– Risken för dödsfall vid svininfluensa ligger under 1 på 100 000. Det är ovanligt, även om det förekommer i andra länder. Att det förr eller senare skulle hända i Sverige kunde man vänta sig, och det är oerhört tragiskt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.