Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

40-tal myndigheter har outsourcat it-drift

It-skandalen på Transportstyrelsen skakade regeringen, men myndigheten är långt ifrån den enda som outsourcat it-drift. Enligt en enkätundersökning som myndigheten Statens servicecenter (SSC) genomfört, och som Svenska Dagbladet tagit del av, har ett 40-tal myndigheter lagt ut hela eller delar av IT-driften på privata företag. Det rör sig om bland andra Skatteverket, Kronofogden och Pensionsmyndigheten.

Enligt SSC:s generaldirektör Thomas Pålsson är det trots allt bara en liten del av myndigheternas it-drift som outsourcas.

– Totalt rör det sig bara om cirka 370 miljoner kronor, och statens totala it-kostnader uppgår till 24–30 miljarder, säger han till SvD.

SSC har drivit på för att staten ska skapa en egen molntjänst, något som skulle minska behovet av outsourcing.

– Jag har själv tvingats avbryta hela upphandlingsprocessen för en statlig e-arkivtjänst eftersom inget av företagen klarade kraven på informationssäkerhet som vi ställde, säger Pålsson till tdningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.