Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 17:36 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/44-arig-man-overlevde-tva-manader-utan-mat-i-insnoad-bil/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

44-årig man överlevde två månader utan mat i insnöad bil

Här, vid skogsvägens ände, ställde mannen upp sin bil, en 15 år gammal stadsjeep. Vilket av allt att döma skedde runt mitten av december.
Här, vid skogsvägens ände, ställde mannen upp sin bil, en 15 år gammal stadsjeep. Vilket av allt att döma skedde runt mitten av december. Foto: Rolf Höjer
En 44-årig man har påträffats levande efter minst två månader i en insnöad bil utanför Umeå. Troligen har han överlevt på att äta snö. Den osannolika historien bekräftas av Västerbottenpolisen.

– Det finns inga som helst spår eller avtryck i snön så han måste ha åkt till platsen innan det stora snöfallet i början av december. Av vad vi kan förstå har han frivilligt åkt dit och lagt sig, säger Västerbottenpolisens vakthavande befäl Ebbe Nyberg.

Vid ettiden på fredagen hade en skoteråkare uppmärksammat bilen som stod parkerad vid en skogsvägs slut, en och en halv kilometer från E4 en mil norr om Umeå. Skogsvägen har inte plogats sedan det stora snöfallet i december och fordonet var helt översnöat.

– Han åkte fram till bilen, tittade in och upptäckte att något rörde sig där inne – en man i en sovsäck. Då ringde han oss. Vi skickade en skoterpatrull och räddningstjänsten skickade en bandvagn med ambulanspersonal, säger Ebbe Nyberg.

Mannen, född 1967 och hemmahörande i Örebro län, var helt utmärglad eller ”bara skinn och ben”, som Nyberg uttrycker det. Han hade inte anmälts saknad och är inte misstänkt för något brott. Polisen misstänker heller inte brott i det här fallet.

Vad mannen gjorde i Umeåtrakten vet inte polisen, men han har ingen känd koppling till området. Det enda mannen hittills har kunnat säga är att han inte har ätit någon mat sedan den 19 december. Han vårdas på intensiven vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.