Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

5 myter om Sverige utomlands

Foto: Brian Battaile/AP

Blonda och deprimerade går vi svenskar runt bland isbjörnar på gatan. Bilden av Sverige utifrån stämmer inte alltid med verkligheten.

DN har tidigare berättat om den flitigt spridda myten att Sverige skulle ha infört sex timmar långa arbetsdagar.

Det stämmer såklart inte – sånär som på några privata och offentliga arbetsgivare – och genom åren har vi förknippats med flera mer eller mindre fantasifulla saker.

”Synd, nakenhet, fylla och självmord”. Så sammanfattade USA:s president Dwight D Eisenhower 1960 konsekvenserna av Sveriges socialdemokratiska välfärdspolitik. Åtminstone sedan dess nämns Sverige i princip alltid som kandidat till världens självmordstätaste land, men det är inte alls sant.

I många länder är självmord skambelagt eller rentav olagligt varför tvärsäker statistik är svår att sammanställa. Dessutom kan det många gånger vara svårt att fastställa om döden varit naturlig eller inte. WHO presenterade 2012 en lista där Sverige hamnade på 58:e plats med 11,1 självmord per 100.000 invånare. USA:s andel var då 12,1, Guyana toppade med 44,2 och Sydkorea var högst av industriländerna med 28,9 på andraplatsen.

Synd och nakenhet då? Kanske hade Eisenhower sett Arne Mattssons ”Hon dansade en sommar” (1951) och förfasats över Ulla Jacobssons nakna bröst innan hon och Folke Sundquist förenas i en kyss i gräset. De var ju inte ens gifta! Det var inte heller Lars Ekborgs och Harriet Andersson tonåringar i Ingmar Bergmans filmatisering av Per Anders Fogelströms roman ”Sommaren med Monika” (1953), och Monika blev ju till och med gravid.

Att svenskar skulle vara mer sexorienterade än andra är av allt att döma en vanföreställning, vilket Svenska Institutet ville påpeka med en särskild broschyr på ämnet när ryktet började spridas på 50-talet då sexualundervisning i skolan också infördes. Men svenskar har själva absolut bidragit till att hålla ryktet vid liv, inte minst porrbranschen på 60- och 70-talet. Minns att Robert De Niro i ”Taxi Driver” (1976) tar med Cybill Shepherd på ”Ur kärlekens språk” (1969).

En annan amerikansk potentat, Benjamin Franklin, författade en gång en mindre begåvad text där han generaliserade om människor från olika delar av världen. Intressant är dock att Franklin beskriver svenskar som svartmuskiga och faktum är att få före Anders Zorn, Carl Larsson och Kalles kaviar förknippade Sverige med linluggar och blå ögon.

Sant är att Sverige hör till de länder som har högst medellängd, att blåa ögon och ljusare hårtoner är vanligare här än i exempelvis Bolivia, men med en ökad global rörelse och förenklade möjligheter att manipulera sitt utseende blir biologiska kategoriseringar utifrån geografisk variation allt mer irrelevanta.

Att vi skulle har vilda isbjörnar i Sverige är en svårspårad myt. Möjligen har den uppstått i en exotisk fantasi om ett nordligt land i midnattssolig fimbulvinter och vad i faunan representerar snö bättre än isbjörnar?

Av nätsökningar att döma tycks det för övrigt som att svenska avsändare mer än andra håller myten vid liv genom att upprepa dementin ”nej, Sverige har inga isbjörnar”.

På tal om föreställningar om norra Sverige förekommer en lokal vandringssägen i Kina. Den statliga nyhetsbyrån Xinhua publicerad 2009 nyheten om den nordsvenska staden Shakebau/Chako Paul där 25.000 lesbiska skogshuggare bor och de män som tar sig in blir svårt misshandlade.

En spännande detalj som ska höja trovärdigheten är att gäststudenten Niu Xiaoyu förälskar sig i läraren Ribe, men Ribe blir våldsamt svartsjuk när Niu hänger med en annan kille. Efter ett uppslitande bråk beslutar hon sig för att flytta till Shakebau. Ribe kommer dock efter, klädd som kvinna och efter en misslyckad lesbisk erfarenhet går Niu tillbaka till Ribe.

Förtydligande 2015-10-08 07:22
Filmen som visas i ”Taxi Driver” är egentligen ”Sexual Freedom in Denmark” (1970) med svenskt tal, men bioskylten lyser tydligt ”Swedish Marriage Manual” vilket är den engelska titeln på ”Ur kärlekens språk”.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.