Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

50 miljoner ska stoppa knarket

Cannabis ökar kraftigt bland unga killar i storstäderna. Regeringen inleder nu den största satsningen hittills för att få unga att välja bort drogen. ”Vi ska inte vara moraliserande utan bemöta med medicinska och juridiska fakta­argument”, säger barn- och äldreminister Maria Larsson (KD).

Andelen unga män som röker cannabis, eller marijuana, i Sverige har skjutit i höjden sedan 2005. Värst är problemet bland innerstadsungdomar i Stockholm, Göteborg och Malmö, men även bland socialt utsatta ungdomar från mindre bemedlade områden, bland annat på platser i Skåne där arbetslöheten är hög och utbildningsnivån låg.

– Vi ser en dramatisk ökning av användningen och andelen elever som testar marijuana, säger barn- och äldreminister Maria Larsson.

Regeringen satsar nu 50 miljoner kronor på att försöka få ungdomar att välja bort cannabis. Pengarna ska bland annat gå till en kommunikationskampanj om drogens risker och till insatser som ska hjälpa unga på väg in i missbruk.

– Det här blir ingen enkel uppgift, säger Maria Renström, ansvarigt ämnesråd på socialdepartementet.

I den senaste Stockholms­enkäten svarade nära 40 procent av pojkarna i vissa gymnasieskolor i inner­staden att de någon gång hade prövat narkotika – en ökning med cirka 10 procent på fyra år. Runt 90 procent av ja-svaren gäller cannabis, enligt Maria Renström. En undersökning som genomfördes i Skåne på hösten förra året visade att var tjugonde gymnasieelev använde cannabis ”ibland eller regelbundet”.

– Vi ligger på historiskt höga siffror, säger Stefan Sparring, chef på Maria Ungdom i Stockholm.

Han liknar spridningen av bruket vid en epidemi.

– När tillräckligt många använder kommer man till en punkt där det uppfattas som socialt accepterat. Jag tror att vi nästan är där nu. Marijuana uppfattas inte längre som stigmatiserande eftersom så många använder det. Det är samma ungdomar som prövar marijuana i dag som prövar på hur det är att bli full, säger Stefan Sparring.

När tabut försvunnit i den egna gruppen spelar inte lagstiftningen någon roll.– Ungdomskulturen i gruppen är viktigare, säger Stefan Sparring.

I ett informationsblad till allmänheten skriver Södermalmspolisen i Stockholm att de träffar på 12-åringar som röker på i parkerna.

Ludvig Sandberg, kriminal­inspektör vid polisen i Söderort i Stockholm, har sett hur problemet accelererat:

– Vi ser en ökning hela tiden, säger han.

Regeringen har bett Folkhälso­institutet, FHI, att ta fram en strategi för uppdraget som är den största satsningen mot cannabis hittills, enligt socialdepartementet. Myndigheten annonserar just nu efter ny cannabiskunnig personal att anställa till projektet.

Senast den 15 september i år ska FHI presentera en detaljplan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.