Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

50:e skottlossningen i Göteborg i år

Foto: Adam Ihse/TT

Ännu en skottlossning på öppen gata inträffade i Biskopsgården i Göteborg på torsdagen. En ung man fördes till Sahlgrenska sjukhuset med allvarliga skador. Det var den 50:e registrerade skjutningen i Stor-Göteborg i år. Sent på kvällen anhölls sex personer, misstänkta för delaktighet i skjutningen.

I den lokala idrottshallen pågick under eftermiddagen en sammankomst i regi av Hyresgästföreningen och det lokala Bostadsbolaget med rubriken: ”Biskopsgården – mer än bara skjutningar.”

Då ljöd skotten ute på Friskväderstorget. En ung man träffades och fördes svårt skadad till sjukhus.

– Det känns hopplöst, ledsamt och obeskrivligt, säger Kicki Jaballah.

Hon arbetar som koordinator i Sjumilahallen, som ligger ett stenkast från torget där skjutningen ägde rum.

Kicki Jaballah berättar att cirka 150 personer i åldrarna 8–80 år deltog i det som var en sorts fest för boende i området. Många av gästerna var chockade över skottlossningen, som inträffade klockan tre på eftermiddagen, när många människor rörde sig på torget.

– Det är klart att många blev oroliga. Det var små barn som grät, men efter ett tag lugnade det ner sig och vi kunde fortsätta äta, säger Kicki Jallabah.

Hon är bedrövad över att Biskopsgården ännu en gång drabbas av våldet och berättar att personer med olika ansvarsområden hade ett möte så sent som i måndags för diskutera hur man kan få de boende i området att trivas.

– Och så händer det här. Alla vi som är här ställer samma fråga: När tar detta slut? Det känns fruktansvärt att några få ska få förstöra för alla andra, säger Kicki Jallabah.

Enligt vittnen som Göteborgs-Posten talat med avlossades upp till tio skott på torget. Därefter ska en grupp män ha lämnat platsen antingen springandes eller per bil. Polisen uppger att offret är en ung man, född 1995.

– Han är allvarligt skadad och förd till sjukhus med ambulans, sade Adlersson till DN tidigt på torsdagskvällen.

Han bekräftade att det var mycket folk i rörelse på torget. Polisen satte in helikopter i spaningarna efter gärningsmännen och på torsdagskvällen hade fem personer hämtats till förhör.

Vid 23.30-tiden uppgav Susanne Arvidsson, vakthavande befäl vid Västra Götalandspolisen, att sex personer hade anhållits.

– Utredningsarbetet under kvällen ledde till att det blev sex personer som anhölls, samtliga misstänkta för försök till mord, alternativt dråp, sade Arvidsson till DN.

Torsdagens skjutning var den 50:e i Stor-Göteborg bara i år, en rekordhög siffra. Åtta personer har dött. Sex av fallen tros vara kopplade till gängkrig.

I början av september sköts en 17-årig pojke och en 28-årig man till döds på Väderilgatan, inte långt från torget där torsdagens skjutning ägde rum.

Sedan dess har ytterligare två skottlossningar ägt rum i Biskopsgården. Vid det ena tillfällets sköt mot en klubblokal.

Polisen misstänker att flera av incidenterna hänger ihop med en konflikt mellan ett gäng från Biskopgården och ett från Backa, en annan stadsdel på Hisingen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.