Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 13:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/55-ledamoter-far-rosta-for-hela-riksdagen/

SVENSK POLITIK

55 ledamöter får rösta för hela riksdagen

Talman Andreas Norlén välkomnar beslutet om färre ledamöter i kammaren.
Talman Andreas Norlén välkomnar beslutet om färre ledamöter i kammaren. Foto: Lisa Mattisson

Riksdagen rustar mot smittspridningen. Tills vidare kommer endast 55 ledamöter att närvara vid omröstningarna i kammaren. Beslutet har fattats i enighet av partiernas gruppledare.

– Vi behöver kunna garantera att riksdagen har en uthållig beslutskapacitet, säger Tobias Billström (M).

I vanliga fall är det 349 ledamöter som trycker på knapparna när lagar ska stiftas i Sveriges riksdag. I ljuset av coronavirusets framfart måste dock även landets högsta folkvalda församling förbereda sig för en situation där många kan tvingas vara frånvarande.

Därför kommer det ordinarie kvittningssystemet att utökas, i enlighet med ett beslut som partiernas gruppledare har fattat. Det innebär att voteringarna kommer att hållas med 55 ledamöter. Det innebär också att det kan bli färre riksdagsledamöter som lämnar sina valkretsar och istället stannar kvar på hemmaplan.

– Jag tror att de enskilda partierna kommer att dra slutsatser av detta. Om vi säger att det bara ska vara 55 ledamöter totalt på plats så är det klart att vi inte kommer att begära att fler ledamöter än nödvändigt kommer till riksdagen, säger Moderaternas gruppledare Tobias Billström.

Överenskommelsen gäller i två veckor med möjlighet till förlängning.

– Vi gör bedömningen att det är en rimlig tid. Det går inte att göra några förutsägelser vad gäller corona utan vi vill ha en tidsutdräkt som innebär att vi tittar två veckor i taget. Perioden bör varken vara för lång eller för kort, det här är en rimlig period helt enkelt, säger Tobias Billström.

Talman Andreas Norlén ser beslutet som ett sätt att värna rikets styrelse även i en tid av pandemi.

– Jag välkomnar därför att gruppledarna för riksdagens partier har nått en överenskommelse som säkrar att arbetet i riksdagen kan bedrivas uthålligt, även om ett större antal ledamöter skulle bli förhindrade från att delta i riksdagsarbetet, säger Andreas Norlén.

Ämnen i artikeln

Riksdagen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt