Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-29 23:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/55-ledamoter-far-rosta-for-hela-riksdagen/

Svensk politik

55 ledamöter får rösta för hela riksdagen

Talman Andreas Norlén välkomnar beslutet om färre ledamöter i kammaren.
Talman Andreas Norlén välkomnar beslutet om färre ledamöter i kammaren. Foto: Lisa Mattisson

Riksdagen rustar mot smittspridningen. Tills vidare kommer endast 55 ledamöter att närvara vid omröstningarna i kammaren. Beslutet har fattats i enighet av partiernas gruppledare.

– Vi behöver kunna garantera att riksdagen har en uthållig beslutskapacitet, säger Tobias Billström (M).

I vanliga fall är det 349 ledamöter som trycker på knapparna när lagar ska stiftas i Sveriges riksdag. I ljuset av coronavirusets framfart måste dock även landets högsta folkvalda församling förbereda sig för en situation där många kan tvingas vara frånvarande.

Därför kommer det ordinarie kvittningssystemet att utökas, i enlighet med ett beslut som partiernas gruppledare har fattat. Det innebär att voteringarna kommer att hållas med 55 ledamöter. Det innebär också att det kan bli färre riksdagsledamöter som lämnar sina valkretsar och istället stannar kvar på hemmaplan.

– Jag tror att de enskilda partierna kommer att dra slutsatser av detta. Om vi säger att det bara ska vara 55 ledamöter totalt på plats så är det klart att vi inte kommer att begära att fler ledamöter än nödvändigt kommer till riksdagen, säger Moderaternas gruppledare Tobias Billström.

Överenskommelsen gäller i två veckor med möjlighet till förlängning. 

– Vi gör bedömningen att det är en rimlig tid. Det går inte att göra några förutsägelser vad gäller corona utan vi vill ha en tidsutdräkt som innebär att vi tittar två veckor i taget. Perioden bör varken vara för lång eller för kort, det här är en rimlig period helt enkelt, säger Tobias Billström.

Talman Andreas Norlén ser beslutet som ett sätt att värna rikets styrelse även i en tid av pandemi.

– Jag välkomnar därför att gruppledarna för riksdagens partier har nått en överenskommelse som säkrar att arbetet i riksdagen kan bedrivas uthålligt, även om ett större antal ledamöter skulle bli förhindrade från att delta i riksdagsarbetet, säger Andreas Norlén.