Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 17:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/58-aring-infor-ratta-for-24-ar-gammal-valdtakt/

Sverige

58-åring inför rätta för 24 år gammal våldtäkt

En man misstänks för att ha våldtagit en åttaårig flicka för 24 år sedan i Billdal söder om Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Mannen misstänks för att han våldtagit en åttaårig flicka för 24 år sedan. På måndagsmorgonen ställdes ”Billdalsmannen” inför rätta i Göteborg. Det kalla fallet är det första som polisen hoppas kunna lösa med hjälp av lagändringen som möjliggör familjesökningar i dna.

Rätta artikel

Det var en höstdag 1995 som den då åttaåriga flickan cyklade hem från skolan i Billdal söder om Göteborg. Ut ur ett buskage hoppade en man som enligt åtalet överföll henne, slog henne i huvudet och efter att ha burit flickan till en skogsdunge utsatte henne för en brutal våldtäkt.

På måndagsmorgonen fördes en 58-årig man in i sal 4 i Göteborgs tingsrätt med en filt över huvudet, klädd i häktets gröna kläder. Snart 25 år efter händelsen åtalas han av vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand för grov våldtäkt. Det är möjligt genom den lagändring som trädde i kraft i polisdatalagen vid årsskiftet och som gör det möjligt att genomföra familjesökningar och jämföra med dna-registret.

En av Billdalsmannens närstående förekom i registret efter en annan brottsutredning och när polisen jämförde med dna som fanns i den sperma som hittades på den åttaåriga flickans tröja efter våldtäkten fick man träff. Enligt Thomas Ahlstrand handlade det om en så gott som ”perfekt matchning”.

Polisen har gått en kamp mot klockan när det gäller preskriptionstiden för brottet, som är 25 år. När 58-åringen kallades till topsning försvann han, men påträffades i en bekants hus i Halland i februari och nu ställs han inför rätta, åtalad för grov våldtäkt.

Ahlstrand anser att gärningsmannen visat särskilt råhet mot ett försvarslöst barn och redogjorde för hemska detaljer när han läste högt ur brottsbeskrivningen. Han berättade att flickan vårdades fem dagar på sjukhuset efter överfallet med fraktur på skallen och svåra skador i underlivet.

Ahlstrand anser att dna-bevisningen binder 58-åringen vid brottet, men utredningen, som kunde aktiveras på nytt tidigare i år, visar också att mannen hösten 1994 bodde i närheten av brottsplatsen, även om han inte var folkbokförd där.

I polisförhören har 58-åringen sagt att han lider av dåligt minne efter en fallolycka han varit med om. Under inledningen av rättegången satt han tyst. Genom sin försvarsadvokat Thomas Håkansson nekade han till brottet. 

Efter de inledande procedurerna förklarade domaren Anna Witte att förhandlingarna skulle fortsätta inför stängda dörrar. Ett förhör med en dna-expert senare under eftermiddagen kommer att vara offentligt.

Dna kommer att spela en viktig roll i rättegången, som i sin tur kan väntas få stor betydelse för liknande rättsfall.

Lagändringen kring familjesökning väntas göra det lättare att lösa grova brott. Polisen har förklarat att man kommer att koncentrera sig på grova brott som mord och överfallsvåldtäkter när man söker efter gärningsmän.

Det finns i drygt 360.000 personer i dna-registret. Antalet olösta mord i Sverige är över 600 och har ökat kraftigt på grund av de senaste åren många dödsskjutningar i gängmiljö.