Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

6 av 10 moskéer gav lagstridiga råd

Sex av tio moskéer ger lagstridiga råd till hjälpsökande kvinnor, enligt Uppdrag granskning. Svenska islamiska företrädare tar starkt avstånd från råden och kräver utbildning för att få bukt med problemen.

De två kvinnorna påstod att den ena kvinnans make misshandlade henne, hade gift sig med ytterligare en kvinna och att hon inte längre ville ha sex med maken. Hur skulle hustrun ställa sig till detta?

Med dold kamera respektive telefoninspelning dokumenterade SVT:s Uppdrag granskning moskéernas svar.

Sex av tio svarade att kvinnan inte hade rätt att neka maken sex. Lika många avrådde polisanmälan. Nio av tio svarade att månggifte är okej, under vissa förutsättningar.

När journalisten Janne Josefsson i öppna intervjuer frågade efter den officiella hållningen vid moskéerna var svaren helt annorlunda. Fram tonade bilden av ett islam med en dold och en officiell agenda. Ett konspiratoriskt upplägg, tycker Omar Mustafa, ordförande för Islamiska förbundet i Sverige.

Imamen Mahmoud Khalfi, ordförande för Sveriges imamråd, utvecklar:

– Vår officiella version är det vi tror på och det budskap som vi förmedlar. Sedan finns det enskilda personer som kan göra fel.

De tar båda starkt avstånd från uttalandena i programmet.

– Det går inte att försvara våld mot kvinnor på något sätt, varken utifrån svensk lag eller utifrån islamisk värdegrund. Tvång, våld, förtryck och rädsla rimmar väldigt illa med vad ett äktenskap går ut på, säger Omar Mustafa till TT.

– De (männen i inslaget) bekräftar ju nidbilden av muslimer. Det är djupt beklagligt att de lever upp till alla fördomar som islamofoberna har, säger Mohammad Fazlhashemi, professor och författare till böcker om bland annat muslimsk idéhistoria.

Han, liksom många andra som TT pratat med, anser att det krävs svensk imamutbildning för att få bukt med problemen. I dag är de imamer som har utbildning ofta utbildade i sina hemländer. Andra, imamer och rådgivare, saknar både religiös och juridisk utbildning, enligt imamen Mahmoud Khalfi, som vill att samhället skjuter till resurser, främst för utbildning i samhällskunskap och juridik.

Ansvarig minister, Stefan Attefall (KD), tror även han på utbildning. Nämnden för statligt stöd till trossamfund har redan fått till uppgift att fördjupa samtalen om demokratifrämjande insatser.

Attefall tycker att det är ett dilemma att många imamer får sin utbildning i länder där kvinnosynen inte är acceptabel.

– Men någon statlig utbildning ska det inte bli. Det strider helt mot mina värderingar. De muslimska samfunden måste själva skapa utbildningar vilka staten kan stödja, som vi gör med andra samfund.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.