Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 17:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/61-personer-frihetsberovade-i-kungalv/

Sverige

61 personer frihetsberövade i Kungälv

Bild 1 av 4 Ett tjugotal personer har omhändertagits av polisen i Kungälv. De omhändertagna är såväl NMR-anhängare som motdemonstranter.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 2 av 4 Motdemonstranter vid nazisternas marsch i Ludvika.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 3 av 4
Foto: Nicklas Thegerstrom
Bild 4 av 4
Foto: Tomas Ohlsson

Det blev stundtals våldsamt när en mindre grupp nynazister demonstrerade i Kungälv under första maj. Gatstenar och bangers kastades mot polisens hästar och 61 personer omhändertogs bland demonstranter och motdemonstranter. Flera av NMR-anhängarna frihetsberövades misstänkta för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp.

Rätta artikel

Mellan 600 och 1.000 personer samlades i Kungälv för att demonstrera mot nynazistiska NMR:s tåg i Kungälv under första maj. Bland annat representanter från Feministiskt initiativ och Clowner mot nazister som skrek slagord mot NMR-tåget. När närmare 100 NMR:are närmade sig Nytorget, där de skulle hålla tal, utbröt oroligheter. 

Live: DN rapporterade direkt om första maj-firande och -demonstrationer 

Vid ett tillfälle försökte motdemonstranterna riva ner det kravallstaket som polisen ställt upp, vilket förhindrades av polisen. 

Vid 15.45-tiden, när NMR-demonstranterna var på väg tillbaka till sina parkerade bilar, kunde DN:s fotograf se hur NMR-anhängare använde sina flaggor som vapen mot polisen. Det gjorde att polisen ringade in gruppen för att identifiera misstänkta som ska ha ställt till med bråk. En NMR-demonstrant skadades och sågs blöda från ett sår i huvudet.

– Hur mycket skattepengar ska inte det här kosta, sa Kungälvsbon Marianne till DN. Det är förskräckligt att det här sker i vår lilla stad. 

Vid 20-tiden på onsdagen rapporterade polisen att 61 personer frihetsberövats. Tolv av dessa har gripits och nio har hämtats in till förhör. 

Två förundersökningar har inletts om våldsamt upplopp med gripna från båda sidor, skriver polisen. En person är gripen för våld mot tjänsteman. Två anmälningar om hets mot folkgrupp har upprättats där nio personer har hämtats till förhör.

– Det blev ett styvt arbete för polisen. Vi hade förväntat oss en del konfrontationer och så blev det också. Men ordningsstörningarna bland motdemonstranterna var så omfattande att vi blev tvungna att prioritera det istället för att ingripa mot brott som till exempel hets mot folkgrupp, säger kommenderingschefen Erik Nord i ett pressmeddelande från polisen.

De omhändertagna misstänks bland annat för att ha utgjort hot mot den allmänna ordningen när gatstenar och bangers kastats mot polisens hästar. Framförallt rörde det sig om motdemonstranter. Ytterligare två omhändertogs för att ha medfört utrustning som kan utnyttjas för våldsanvändning. Bland NMR-anhängare frihetsberövades flera misstänkta för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp.

00:26. Vid 12-tiden hade polisen i Kungälv bildat en mur av piketbilar mellan nazisterna och motdemonstranterna. Plötsligt smäller flera fyrverkeripjäser av, mitt bland NMR-anhängarna.

Även under NRM:s demonstration i Ludvika har det varit oroligt. En anmälan om förargelseväckande beteende har upprättats efter att NMR tände på en EU-flagga på torget i Ludvika, rapporterar DN:s reporter på plats.