Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

72 misstänkta pedofiler identifierade

Aftonbladet och Svenska Dagbladet har i en granskning identifierat 72 misstänkta pedofiler.
Aftonbladet och Svenska Dagbladet har i en granskning identifierat 72 misstänkta pedofiler. Foto: Per Larsson / TT

72 svenska män som laddat ned dokumenterade sexuella övergrepp mot barn har identifierats i en databas som omfattar miljontals nedladdningar. En av männen är ungdomsledare i kyrkan, en annan mellanchef på ett börsnoterat bolag och en tredje anställd på fritids.

Det framgår av en granskning som Aftonbladet och Svenska Dagbladet gjort. Tidningarna har varit i kontakt med hälften av männen. Tre av de 72 är tidigare dömda för barnpornografibrott.

– Vi kan se att det finns tusentals personer som gör det här varje månad, säger kriminalkommissarie Anders Ahlqvist om nedladdningarna som visar av sexövergrepp på barn.

Polisen kan inte sällan identifiera gärningsmännen, men eftersom brottets straffskala är så låg läggs utredningarna ofta på hög, skriver Svenska Dagbladet.

AB:s och SvD:s granskning bygger på loggfiler av nedladdningar från fildelningssajter, som tagits fram av norska tidningen Verdens Gang. Drygt 7.300 nedladdningar har kopplingar till Sverige, och det är dessa som de svenska reportrarna granskat.

Genom att kontrollera ip-adresser, användarnamn och mejl har man lyckats identifiera de 72 personerna, som är mellan 18-72 år.  

Filmerna innehåller i bland grova sadistiska övergrepp på barn, men reportrarna har inte verifierat detta själva, eftersom det skulle vara olagligt, utan läst beskrivningar av innehållet och även låtit polis granska dem. 

– Det här är ett ganska typiskt material, säger Bjørn-Erik Ludvigsen, kriminalkommissarie på Kripos, enligt Aftonbladet.

– Det är allt från nakna barn på stranden till bilder och filmer som visar allvarliga sexuella övergrepp, inklusive penetrering av småbarn.

Av de 33 män som man tagit kontakt med har 20 erkänt. Tio har gått med på att träffa reportrarna.

Många av männen är ångerfulla, brottas med sin läggning och en vittnar om självmordstankar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.