Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-24 20:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/80-patienter-i-stockholm-vardas-pa-sjukhus-for-det-nya-coronaviruset/

SVERIGE

80 patienter i Stockholm vårdas på sjukhus för det nya coronaviruset

80 patienter vårdas just nu på sjukhus i Stockholms län efter att ha smittats med det nya coronaviruset. Elva av dem ligger på intensiven. Det visar nya siffror som DN har tagit del av.

Totalt i Sverige har 35 patienter hittills vårdats på intensivvårdsavdelning. Den yngsta är 27 år.

DN kan publicera ny statistik om sjukhusläget med anledning av det nya coronaviruset.

Stockholm är den region som för närvarande är mest drabbat – med flest dödsfall och flest personer som har behov av intensivvård.

Just nu är 80 patienter inlagda på sjukhus i Region Stockholm. Av dem är elva patienter i behov av intensivvård.

Någon uppgift om ålder och allvarlighetsgrad för de som är inlagda vill inte Region Stockholm lämna ut av sekretesskäl. Men Johan Bratt, chefläkare vid Region Stockholm, säger så här om läget:

– Det vi kan säga generellt är att de som blir allvarligt sjuka och kräver intensivvård är äldre och företrädelsevis äldre med andra sjukdomar.

Svenska intensivvårdsregistret får data inrapporterat om de fall av covid-19 som hamnar på svenska intensivvårdsavdelningar. Enligt registrets senaste statistik, som presenterades på en presskonferens med Folkhälsomyndigheten på torsdagseftermiddagen, har 35 patienter hittills vårdats på intensivvården i Sverige. När registret gjorde en avstämning på tisdagen var antalet 28. Då såg fördelningen ut så här:

■ Medelåldern är 66,2 år. Den yngsta är 27 år gammal, den äldsta är 84 år gammal.

■ 5 av de 28 patienterna (17,9 procent) är kvinnor. Det följer därmed ett liknande mönster som vi sett i flera andra länder.

Så här har situationen utvecklats de senaste dagarna:

■ 13 mars (i fredags): 3 patienter

■ 14 mars (i lördags): 6 patienter

■ 15 mars (i söndags): 6 patienter

■ 16 mars (i måndags): 5 patienter

■ 17 mars (i tisdags): 3 patienter

■ 18 mars (i går): 3 patienter

Siffrorna visar datum för inläggning på intensivvårdsavdelning. Vissa patienter förekommer mer än en gång, exempelvis om de lagts in på olika intensivvårdsavdelningar. Hur snabbt registret får data beror på lokala rutiner för rapportering och lokala it-system. Fler patienter kan därför ligga på svenska intensivvårdsavdelningar utan att finnas med i statistiken.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt