Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-28 04:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/85-dodsfall-i-covid-19-registrerade-det-senaste-dygnet/

SVERIGE

85 dödsfall i covid-19 registrerade det senaste dygnet

Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog.
Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog. Foto: Anders Wiklund/TT

I dagsläget ökar inte takten i smittspridningen av det nya coronaviruset i Sverige, men krisen är inte på långa vägar över. Det meddelar Folkhälsomyndigheten, som ännu inte kan ge besked vilka möjligheter som finns till resor under sommaren.

– Vi kan inte riskera att få större smittspridning i andra delar av landet, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog, till DN.

Ytterligare 85 personer har registrerats döda i covid-19 i Sverige det senaste dygnet. Totalt har nu 2.854 personer avlidit sedan de testats positivt för det nya coronaviruset. Det visar den lägesrapport som Folkhälsomyndigheten presenterade på tisdagen.

De uppdaterade siffrorna visar även att totalt 23.216 personer bekräftats smittade av coronaviruset i landet. I siffrorna utgörs en allt större del av sjukvårdspersonal och andra grupper än de som kommer in till sjukhus. Detta då provtagningen i prioriterade grupper, däribland bland vårdpersonal ökat. Det förklarar en del snabba uppgångar i antalet smittade i vissa regioner, däribland i Skåne, säger Anders Wallensten.

Gällande smittspridningen uppger Folkhälsomyndigheten att takten just nu inte ökar, men det är fortfarande för tidigt att uttala sig om det skett någon avmattning. Enligt Wallensten är det även oklart om det skett en effekt av att viruset är säsongsbetonat, något som det tidigare uttryckts en viss förväntan om eftersom andra coronavirus brukar bli mindre aktiva under sommaren.

– Det är för tidigt att säga vad som ger mest effekt. Råden som införts bidrar. Samtidigt är det säkerligen så att många har haft smittan, i synnerhet i Stockholm, och det påverkar smittspridningen. Ju fler som haft det, desto större effekt har det. Om det här kan klinga av utan att alla får det, eller att vi snarare når den här flockimmuniteten, det vet man inte än, säger Anders Wallensten.

Enligt tidigare presenterade modelleringar kunde så många som 26 procent i Stockholms län ha varit smittade den 1 maj. I den beräkningen fanns, påpekade Folkhälsomyndigheten, stora osäkerheter, och Anders Wallensten berättar att man nu inväntar resultat från andra studier, bland annat där man undersöker hur stor andel av befolkningen som bär på antikroppar.

– För att kunna bedöma hur det verkligen såg ut den 1 maj så måste man ha studier som gjordes 1 maj. Vi får se om den projicering som har gjorts stämmer, men det är studier på gång som kommer att ge mer information, säger Anders Wallensten.

Råden till svenskarna kvarstår: man ska hålla avstånd, stanna hemma om man känner sig sjuk, undvika stora sociala sammankomster och alla över ska 70 år undvika nära kontakter. Dessutom bör icke nödvändiga resor inte genomföras, ett råd som skapar stor osäkerhet kring möjlighet till resor under semesterveckorna.

– Resor utomlands är inte en bara en fråga för Sverige utan beror också mycket på vad som händer i vår omvärld. Vi fokuserar på möjligheten till resor inom Sverige: det är en komplex fråga där vi vill veta att vi inte riskerar att få större smittspridning i andra delar av landet. Det här styrs delvis av utvecklingen den närmaste tiden, säger Anders Wallensten.

Det är många som har behov av att veta hur läget kommer att se ut, för att också kunna planera sin semester. Vad är ert budskap till dem?

– Absolut. Men det är ett annorlunda år i år. Vi kan tyvärr inte ge något besked innan vi känner oss säkra på att vi inte riskerar mer smittspridning genom att ta bort den rekommendationen.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt