Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

A-kassan ska höjas i höst

Den 7 september höjs taket i a-kassan från 18.700 kronor till 25.025 kronor. Det erfar SVT Nyheter. Regeringen ska ha kommit överens med Vänsterpartiet.

Höjd a-kassa är en av de viktigaste portalfrågorna för Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Frågan drivs också av LO, TCO och Saco.

Nu har regeringen och Vänsterpartiet i budgetförhandlingarna kommit överens om att höja a-kassetaket den 7 september, erfar SVT.

Höjningen är den första sedan 2002 och den ska gå från dagens 18.700 kronor i månaden till 25.025 kronor per månad. Det innebär en dagersättning på maximalt 910 kronor under de första 100 dagarna, därefter sänks den till maximalt 760 kronor.

Den lägsta ersättning en arbetslös kan få dvs grundersättningen höjs från dagens 320 kronor till 350 kronor.

Regeringen ville höja a-kassetaket redan i höstbudgeten 2014, men den höjningen stoppades när Sverigedemokraterna röstade ner budgetförslaget.

Vare sig LO, TCO eller SACo vill kommentera SVT:s uppgifter.

En höjning av taket i a-kassan till 910 kronor gör att fler får 80 procent av sin lön i ersättning.

I dag är det bara 10 procent av de som är arbetslösa under de första hundra dagarna som har full a-kassa, enligt en artikel från 2014 i Dagens Arbete. Med höjt tak ökar antalet till 85 procent, uppger Arbetslöshetskassornas samorganisation, SO.

Varken Vänsterpartiet eller Miljöpartiet vill kommentera uppgifterna om att en överenskommelse ska vara klar. MP informerar via sin pressjour att förhandlingar pågår.
Inte heller Socialdemokraterna vill bekräfta uppgörelsen, skriver TT.

Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson tycker att högre ersättningar för dem som inte jobbar är fel väg att gå.

– 400 000 personer är arbetslösa, då måste man underlätta jobbtillväxt, men den här regeringen gör precis tvärtom. Man höjer skatt på jobb och företagande för att betala ersättningar för dem som inte jobbar, säger hon till TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.