Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Abortmotståndare värvar barn som medlemmar

Abortmotståndare i ungdomsföreningen Älska livet raggar medlemmar bland barn. ”Barnen fick ett glas juice, men visste inte om att de blev medlemmar”, säger Eivor Johnsson, Hönö, mor till ett av barnen.

Eivor Johnssons son, som är 13 år, ringde hem för att ta reda vilka hans fyra sista siffror i personnumret är.

– Han sa att han skulle skriva på ett upprop mot abort.

Eivor Johnsson stoppade processen och bad sonen att komma hem. Men hans två yngre kompisar hade skrivit på och, som det visade sig, blivit medlemmar i föreningen Älska livet.

Älska livet är ungdomsorganisation till abortmotståndarna i Ja till livet, med bas i Uppsala.

En anledning till att barnen skrev på, berättar Eivor Johnsson, var att de skulle få juice.

Eivor Johnsson är upprörd. Hon känner till fyra familjer vars barn blivit rekryterade till Älska livet.

– Barnen visste inte om att de blev medlemmar. Det är djupt omoraliskt att samla in medlemmar som inte vet det, säger hon.

Eivor Johnsson fick tag i ordföranden för Älska livet, Emelie Litsgård för att diskutera vad som hänt. Eivor Johnsson uppger att hon fick till svar att ”det är så här vi jobbar” när hon ifrågasatte medlemsrekryteringen. Emelie Litsgård sade även att barnen visst varit medvetna om att de blivit medlemmar i föreningen.

– Det var de inte, det vet jag, säger Eivor Johnsson.

– Barnen fick inget medlemsbevis, bara ett glas juice, säger Eivor och påpekar att föräldrarna aldrig heller får reda på vad barnen blir medlemmar i och därmed inte kan göra något åt saken.

Hon vänder sig också mot att föreningen ”sprider ett kontroversiellt budskap” och att den riktar sig till barn med det.

Medlemsantalet är en av faktorerna som bestämmer bidragsnivån för föreningar. Eivor Johnsson misstänker att Älska livet har satt i system att rekrytera barn som medlemmar för att kunna kapa åt sig större bidrag.

– Det vill jag inte att skattepengar ska gå till, säger hon.

Älska livet får under 2011 mer än 1 miljon kronor i stöd.

Emelie Litsgård, ordförande för Älska livet, säger till DN.se att alla som har skrivit på har fått information om att de blir medlemmar.

 

En miljon i bidrag

Älska livet får i år 671.392 kronor i lokalt organisationsbidrag och 330.000 kronor i statsbidrag.

Enligt Ungdomsstyrelsen har föreningen elva bidragsgrundande avdelningar och 1.434 medlemmar som ger rätt till bidrag. Medlemskapet kostar inget.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.