Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 17:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/advokat-massi-fritz-om-assange-fallet/

Sverige

Advokat Massi Fritz om Assange-fallet

02:09. Advokaten Massi Fritz företräder kvinnan som Assange misstänks ha våldtagit. ”Min klient känner stor tacksamhet”, säger hon till DN.

Målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz håller presskonferens med anledning av den återupptagna förundersökningen mot Julian Assange. Hon företräder kvinnan som Assange misstänks ha våldtagit sommaren 2010.

Rätta artikel

– I dag den 13 maj har vi fått ett glädjande besked. Jag kan hälsa från min klient att hon känner stor tacksamhet och hon hoppas nu att få upprättelse. Hon har varit besviken, men i dag har hon nu igen fått tilltro till svenskt rättsväsende, säger Massi Fritz.

Beskedet om att på nytt återuppta förundersökningen mot våldtäktsmisstänkte Julian Assange väckte stor uppmärksamhet på måndagen. Ett viktigt skäl till åklagarens beslut är att flera domstolar i häktningsförhandlingar tidigare bedömt honom vara på sannolika skäl misstänkt.

Assange är också misstänkt för förberedelse till dataintrång i USA som därför ska begära honom utlämnad senast den 14 juni. Åklagare Persson kommer att begära Assange häktad i sin utevaro och få till en europeisk arresteringsorder – vid en konkurrenssituation mellan Sverige och USA är det brittiska myndigheter som beslutar om prioriteringsordningen.

Målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz håller presskonferens. Foto: Magnus Hallgren

– Vi kommer göra allt för att slutligen delge Julian Assange misstankar om brott. Min klient är väldigt glad att överåklagaren visar styrka och handlingskraft. Vi kommer inte att ge oss förrän det blir ett åtal som kommer att prövas. I princip är all bevisning är säkrat, säger Elisabeth Massi Fritz som är säker att det nu blir ett åtal.

– Jag har haft telefonkontakt med min klient före presskonferensen och kommer att prata med henne igen efter denna. Vi har haft en regelbunden kontakt, även när när [tidigare åklagaren] Marianne Ny lade ner förundersökningen.

På frågan om hur hennes klient mottog nyheten i dag säger hennes klient är oerhört lättad och hoppas och tror att hon kommer att få en upprättelse, att hon har väntat i många år på att åklagaren kommer att fatta ett åtal.

Läs mer: Förundersökningen mot Julian Assange återupptas

Fallet Assange: Det händer nu