Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Advokater: Kevin-fallet bör granskas

”Kevin 98” och ett litet hjärta är inristat i stammen på en björk vid platsen där Kevin hittades död.
”Kevin 98” och ett litet hjärta är inristat i stammen på en björk vid platsen där Kevin hittades död. Foto: Eva Tedesjö

Utredningen av Kevin-fallet bör granskas av en oberoende instans, exempelvis Justitiekanslern.

Det anser bland andra brottmålsadvokaterna Björn Hurtig och Viktor Banke efter att ha läst DN:s granskning av fallet.

– Jag har aldrig sett något värre än de här. Det är oerhört skrämmande att läsa om hur polisen och rättsväsendet behandlat barnen, säger Hurtig.

DN:s granskning av förundersökningen av Kevinfallet 1998 visar att de två bröderna, fem och sju år gamla, som pekades ut som skyldiga till mordet, pressades i minst 31 förhör och förhörsliknande samtal. Enligt flera experter DN talat med strider polisens metoder med upprepade, ledande och suggestiva frågor mot de riktlinjer som finns – och fanns 1998 – för hur barnförhör bör hållas på ett rättssäkert sätt. De båda bröderna hade heller inget juridiskt biträde med sig under förhören. När bröderna till slut erkände mordet spelades det inte in på varken video eller bandspelare.

Läs mer: Så uppmanade Christianson polisen att vända pojkarna mot varandra

DN:s granskning visar också att psykologiprofessorn Sven Å Christianson fick en avgörande roll som rådgivare i polisutredningen. Bland annat uppmanade han, i strid med barnpsykologens rekommendation, att bröderna skulle vallas på brottsplatsen.

Flera brottmålsadvokater reagerar starkt på uppgifterna i DN:s reportage.

– Jag har aldrig hört talas om något liknande, detta är nog det värsta jag läst. De här barnen är helt skyddslösa. Man behandlar inte ens vuxna misstänkta på det här sättet. Polisen har uppenbarligen frångått varje form av rättssäkerhetstänk och objektivitet, säger advokaten Björn Hurtig.

Läs mer: Stefan Lisinski: Pojkarna hade aldrig behandlats så illa om de var vuxna

DN har bland annat berättat om hur Sven Å Christianson uppmanade polisen att i förhör konfrontera barnen med hypotetiska resonemang där den ena brodern pekade ut den andra som mördare och tvärtom.

– Hade det varit en försvarsadvokat med vid tillfället hade polisens metoder stoppats omedelbart, säger Hurtig. Hela utredningen borde underkännas. Håller man förhör på det här sättet utgör det inget bevisvärde. Det är rättsvidrigt, säger han.

Advokaten Viktor Banke är förvånad över att polisen lät psykologiprofessor Sven Å Christianson få en så operativ roll i förundersökningen.

– Det är väldigt viktigt att en utredning bedrivs objektivt och då ingår ett ansvar att inte låta en utomstående person ur den akademiska floran få ett sånt inflytande. En utomstående konsult bör inte styra vilka frågor som ska ställas eller vilka spår som ska släppas, säger Viktor Banke.

Elva veckor efter mordet kallade Arvikapolisen till presskonferens där de båda bröderna, då endast skäligen misstänkta för mordet, pekades ut som ansvariga för Kevins död.

I ett pressmeddelande skrev förundersökningsledaren Rolf Sandberg om en lek som slog över i allvar.

– Att de pekas ut som skyldiga när de bara är skäligen misstänkta, och eftersom utredningen tycks ha varit bristfällig, är ett fruktansvärt övergrepp mot barnen, säger Banke.

Brottmålsadvokaterna anser att utredningen bör granskas av en oberoende instans.

– Jag tänker mig att Justitekanslern kanske skulle kunna titta på det. Man bör utröna om det finns något samhället kan göra åt detta i efterhand och om det finns något man kan lära av det, säger Björn Hurtig.

Viktor Banke:

– Det är väldigt viktig att det här granskas i efterhand. Det finns olika sätt. Efter Quick tillsattes en statlig utredning. Man kan också tänka sig en internutredning. Om inte annat för de utpekade brödernas skull.

Anders Lindgren, byråchef på Justitiekanslern, säger till DN att myndigheten har möjlighet att granska den här typen av ärenden.

– Men det är svårt för mig att ta ställning till det i dagslaget, det är för tidigt att säga.

DN har i flera veckor sökt förundersökningsledaren Rolf Sandberg och andra poliser som fanns med under utredningen av Kevin-fallet. Ingen av dem har velat svara på frågor. Under torsdagsmorgonen publicerade Mats Nylén, kommunikationschef för Polisregion Bergslagen ett pressmeddelande där det bland annat står att polisen har andra metoder för förhör med barn i dag jämfört med 1998. “Polisen utvecklar och förfinar fortlöpande arbetsmetoder och rutiner för att ständigt göra vårt bästa i arbetet med att förebygga brott…”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.