Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Advokatsamfundet: ”Det är inte rättssäkert”

Anne Ramberg kritiserar tillförlitligheten i ålderstesten.
Anne Ramberg kritiserar tillförlitligheten i ålderstesten. Foto: Beatrice Lundborg

Sveriges Advokatsamfund är starkt kritiskt till att Rättsmedicinalverket inte gör en samlad bedömning av ålderstesterna av knäled och visdomständer om de skiljer sig åt.

– Det här är inte rättssäkert, säger generalsekreterare Anne Ramberg.

Sveriges Advokatsamfund riktar nu hård kritik mot Rättsmedicinalverkets bedömningsmodell av ålderstesterna på ensamkommande barn och unga.

DN:s granskning visar att mer än tre av tio av de ensamkommande som klassats som vuxna fick helt olika åldersbesked från knäled och visdomständer. För Rättsmedicinalverket räcker det att en kroppsdel är mogen och därmed visar på över 18 år, för att personen ska bedömas vara vuxen.

– Ålderstesten måste vara tillförlitliga och det är de ju uppenbarligen inte. Att bortse från att det andra testet har motsatt utgång kan inte betraktas som rättssäkert. Det kan man bara betrakta som godtycke, säger Anne Ramberg.

Hon anser att åldersbedömningarna med tanke på deras otillförlitlighet väger för tungt i Migrationsverkets beslut.

– Migrationsverket ska göra en helhetsbedömning och beakta alla omständigheter. Jag har fått indikationer från ombud att man helt bortser från andra relevanta omständigheter. Om man har en åldersbedömning som talar till den unges nackdel så går man på den.

Anne Ramberg menar att metoderna behöver utredas ytterligare för att kunna användas som beslutsunderlag.

– Jag tycker att man borde avvakta Socialstyrelsens rapport som kommer i november. De ska bland annat titta på magnetröntgen av knäleden och tillförlitligheten i metoden.

Advokatsamfundet har länge varit emot åldersbedömningar och uppmanar även medlemmarna att inte medverka till att testerna genomförs, om det inte finns särskilda skäl.

– Nu har vi hamnat i en situation där den asylsökande lever i en faktisk utpressningssituation: ”Om du inte medverkar till detta så skriver vi upp din ålder.” Då är det svårt som ombud att säga: ”Nej, du ska inte göra ålderstest för de är otillförlitliga.” Om chansen så bara är tio procent att få rätt vill man förstås ta den.

Ett annat problem är att många ensamkommande unga har fått vänta i ett och ett halvt på ålderstestet och många har även hunnit fylla 18 år, säger Ramberg.

– Om man nu ska göra bedömningarna så ska man göra dessa i anslutning till att de anländer, eftersom det är så stor felmarginal. När det gäller barn måste man tillämpa barnkonventionen. Och när det gäller barn som kanske är 18 år men var 17 år när de kom hit. Då tycker jag att det är ett grymt öde att de ska skickas tillbaka till Kabul, säger Anne Ramberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.