Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Affärerna ökar för smugglaren

Wahid
Wahid Foto: Sandra Calligaro

Trots tvångsutvisningar till Afghanistan har inte drömmen om att lämna det krigshärjade landet försvunnit. I hemlighet möter DN en av alla smugglare som jobbar på gränsen till Iran. Enligt honom har intresset snarare ökat.

Smugglaren som vi kallar Wahid är i Kabul för att hämta en grupp afghaner som ska smugglas till Iran. Han har gått med på att träffas men vill inte att vi publicerar hans riktiga namn eller bild på hans ansikte. För att inte väcka uppmärksamhet gör vi intervjun i bilen längs en trafikerad väg där ingen kan stanna och titta in i bilen. Jag bär afghanska kläder för att ingen ska se att det sitter en utländsk person i bilen.

– Jag har gjort det här i 12 år och eftersom det har blivit sämre här i landet har affärerna ökat. Dels är det säkerheten, dels finns här inga jobb, säger han.

– Jag smugglar runt 70–100 personer i månaden.

Det spelar ingen roll vilka regler som finns i Europa, alternativet är värre.

Han berättar att han och hans kompanjoner hämtar afghaner över hela landet. Sedan tar de sig till Nimrozprovinsen. Beroende på var de är måste de passera några pakistanska vaktposter, sedan kör de tills de kommer till talibanernas område. Därefter väntar en lång promenad över den iranska gränsen.

Enligt honom åkte tidigare runt 30 procent till Europa och övriga stannade i Iran. Nu vill mer än 50 procent till Europa.

– Det spelar ingen roll vilka regler som finns i Europa, alternativet är värre.

Enligt honom är många av dem som vill till Europa unga män som tvångsutvisats till Afghanistan.

– De har ingen framtid här och det är mycket farligt för dem här.

Jag frågar om han brukar förklara riskerna med smugglingen? Han skakar på huvudet.

– Tre gånger har jag sett flyktingar dödas på gränsen, en av dem var en 15-årig pojke. Men många har dött där, det är ju fler än jag som jobbar. Ungefär 5 procent dödas på den iranska gränsen. Risken att dö är nog samma som om man bor kvar här, men på andra sidan gränsen finns ju i alla fall en framtid, säger han.

Jag tror att minst 50 procent flyr igen.

Han får medhåll av Abdul Ghafoor som driver organisationen Amaso. Han har ett skyddsboende för dem som tvingas återvända. Där kan de stanna ett par veckor. Även han säger att de flesta lämnar Afghanistan.

– Alla kommer inte via mig men jag tror att minst 50 procent flyr igen. Många har ju vuxit upp som flyktingar i Iran och har ingen anknytning här. Först betalar de för att åka dit, sedan betalar Sverige jättemycket pengar för att skicka tillbaka dem och sedan betalar de för att åka igen. Som situationen är här just nu måste Sverige omvärdera sitt beslut och stoppa utvisningarna, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.