Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Affischer med döda foster på svensk lastbil

Människorätt för ofödda kör runt med en lastbil med affisch på blodigt foster för att öka abortmotståndet.
Människorätt för ofödda kör runt med en lastbil med affisch på blodigt foster för att öka abortmotståndet. Foto: MRO

I en kampanj för att öka abortmotståndet åker en lastbil med affischer på döda foster runt på turné på svenska gator. Men skrämseltaktiken är en döende trend bland abortmotståndare enligt Anna Dahlqvist, som skrivit en bok om abort i Europa.

Ansvarig för affischerna på lastbilen som på senaste tid synts på Linköpings och Norrköpings gator är organisationen Människorätt för ofödda (MRO), rapporterar SVT. Under tisdagen fortsatte turnén med tillhörande demonstrationer till Jönköping för att avslutas i Västergötland på torsdag.

Vad är det ni vill åstadkomma?

– Vi vill kommunicera att abort dödar en människa och vi vill kommunicera det till de verkliga beslutsfattarna i vårt land, det vill säga vanliga män och kvinnor, säger Mats Selander, ordförande för MRO.

Hur tror ni att kvinnor som har gjort abort reagerar på bilderna?

– En del är jättearga, de har gjort abort eller jobbar som sjuksköterskor och utfört aborter. Sedan finns de som har gjort abort som kommer fram och tackar oss för att vi tar ställning för det som de verkligen kände. Men vi fördömer ingen som har gjort abort.

Stigmatiserar ni inte kvinnor som har gjort abort på det här sättet?

– Visst finns det ett stigma i det här. Men om det nu inte var en värdefull liten människa som man tar livet av, varför skulle det vara ett stigma kring det? Hur kan något vara en mänsklig rättighet men samtidigt något man inte kan se i praktiken för då mår man jävligt dåligt. Vi har en ambivalens här, en kluvenhet djup i vår kultur.

Men de kvinnor som inte tycker att de har gjort något fel, kan inte de känna att ni försöker få dem att känna skuld?

– Jag känner inte saker för att folk tycker att jag borde känna det. De här kvinnorna är inte berörda av det här, de upprörs inte. Men om de blir upprörda så var det ett större problem än vad de intalade sig.

Vill ni avskaffa laglig abort i Sverige?

– Ja, ytterst sett vill vi ha en opinion som gör det möjligt att skydda även ofödda med lagens rätt.

Var går gränsen?

– Det är en demokratisk process som kommer avgöra var det landar, men vad vi vill är att man ska skydda allas människovärde. Det betyder att det är bara när kvinnans liv verkligen är hotat, när hon verkligen riskerar att dö och en abort kan rädda hennes liv som man ska göra en, säger Mats Selander.

Enligt Mats Selander är MRO en religiöst och politiskt obunden organisationen. Han säger att kristdemokraternas partiledare Ebba Bush Thors utspel om nolltolerans mot abort är ett ”spel för galleriet” för att försöka värva röster från det parti han själv är aktiv i, Kristna värdepartiet, och Sverigedemokraterna.

– Det handlar om människovärdet för oss. Tänk om man skulle säga: vi vill ha nolltolerans mot kvinnomisshandel men vi vill inte förbjuda det. Så låter hennes ord i våra öron, säger Mats Selander.

Anna Dahlqvist, chefredaktör för Ottar och författare av boken ”I det tysta” om abortfrågan i Europa, ser den strategi som MRO använder sig av som en utdöende trend i Europa.

– Den metoden som MRO använder sig av har blivit mycket mer ovanlig än tidigare. Abortmotståndare generellt använder inte det där sättet för det ger ingen effekt utan det skrämmer bara bort folk, att prata om mord och visa bilder på blodiga foster. De som har lyckats bättre i Europa jobbar på ett helt annat sätt.

Enligt Anna Dahlqvist så har tillbakagången för kvinnors rätt till abort i Europa varit pågående de senaste fem åren. Som DN skrev för ett par veckor sedan har Portugal skärpt sin abortlag så att kvinnor enbart får göra abort efter psykologisk rådgivning och hjälp med familjeplanering. Det är bara åtta år efter att portugisiska kvinnor fick laglig rätt att göra abort.

Förutom i Portugal har abortmotståndare mer eller mindre lyckosamt försökt inskränka kvinnors rätt till abort i bland annat Spanien och Makedonien. Och det är inte genom att visa upp bilder på döda foster som rörelserna har varit framgångsrika utan snarare genom att satsa på juridik, lobbying och under tid blivit mer kompetenta.

– Det är det som fungerar och blir vanligare. De som lanserade medborgarinitiativet – där fanns det en strategi och en tanke bakom. Och att man driver rättsliga fall som med barnmorskefallet och samvetsklausul, det är sådana aktiviteter vi har sett mer av, säger Anna Dahlqvist.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.