Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Afghanska tolkar får uppehållstillstånd i Sverige

Migrationsdomstolen i Malmö kör över Migrationsverket och ger tre afghanska tolkar uppehållstillstånd, rapporterar Sydsvenskan.

De tre tolkarna har arbetat åt den svenska Isafstyrkan i Afghanistan.

Frågan om tolkarnas möjlighet att få uppehållstillstånd i Sverige är en politiskt känslig fråga. Ett antal tolkar som förts till svenskt territorium har beviljats asyl. Men de som är kvar i Afghanistan har lämnats åt sitt öde, fram till nu.

Fallet gäller fyra tolkar som i Afghanistan sökt svensk asyl . Migrationsverket har ansett att de fyra inte kan få uppehållstillstånd eftersom de inte befinner sig i Sverige.

Migrationsdomstolen river nu upp det beslutet för tre av dem och gör tolkningen att dessa tre kan få asyl, eftersom de har en ”särskild anknytning till Sverige”, skriver Sydsvenskan.

Den fjärde tolken får avslag eftersom det inte klarlagts om han verkligen arbetat för Isaf.

Sedan de utländska styrkorna dragit sig tillbaka från Afghanistan och talibanerna har stärkt sina positioner svävar många av de afghaner som tidigare arbetat som tolkar åt FN-koalitionens trupper i livsfara.

– Talibanerna har satt ett pris på huvudet på alla som arbetat för utlänningar. Vi har arbetat för beväpnade utlänningar, det är ännu värre, sade tolken Amanullah Amani till DN i december.

Läs också: Tolkar som arbetat för Sverige hotas till livet av talibaner

Efter hård debatt under 2013 genomförde Migrationsverket, Försvarsmakten och svenska ambassader en operation för att flytta 21 tolkar och två vakter samt deras familjer till Sverige som kvotflyktingar. Ytterligare 26 personer erbjöds stöd.

Kvar i Afghanistan blev ett 20-tal tolkar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.