Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Agerandet gör asylfrågan mer infekterad”

Åtvidaberg fick tre dagars förvarning innan 160 asylsökande flyttade in. Konflikten kring det nya asylboendet har redan lett till en avhoppad kommunpolitiker, en förbannad Bert Karlsson och brandhot på internet. Nu verkar det som att de asyl- sökande måste flytta ut igen.

Nästan 160 asylsökande riskerar plötsligt att stå utan boende. Från och med måndag kan de tvingas flytta ut ur hotell Stallet i Åtvidaberg som varit deras bostad i drygt två veckor. Boendet som skulle vara en långsiktig lösning för asylsökande har i stället blivit föremål för ett politiskt kaos.

– Jag har ingen aning om hur vi ska lösa detta. Jag har 160 personer som snart inte har någonstans att bo. Hur kunde det blir så här? säger Migrationsverkets enhetschef Mats Johansson.

Härvan i Åtvidaberg börjar med ett mejl till kommunen den 2 juni. Avsändaren var Migrationsverket.

”Hej! Jag kontaktar er med anledning att vi i dag fått beskedet att vi kommer att öppna ett nytt boende för asylsökande i Åtvidaberg. Det handlar om 200 platser och vi antar att det kommer att fyllas upp relativt fort.”

– Vi visste ingenting om asylboendet innan mejlet kom. Först blev jag förvånad och trodde att de gjort ett misstag. Sedan blev jag frustrerad. Vi fick ingen förvarning alls, säger kommunchefen Andreas Capilla.

Migrationsverket hade tecknat avtal med Bert Karlssons bolag Jokarjo AB som i sin tur hyrt boplatser i Åtvidaberg. Tre dagar efter mejlet kom de första asylsökande till kommunen. De flyttade in på hotell Stallet, en lång vit byggnad mitt i Åtvidaberg.

Men hotellet hade redan en hyresgäst, kommunens stolthet – fotbollslaget Åtvidabergs FF. Klubben skulle använda hotellet som bostad för elever på deras fotbollsgymnasium.

– Vi har blivit utslängda fullständigt och så får det inte gå till. Det är klart att det rör upp mycket känslor i kommunen och gör asylfrågan mer infekterad än den behöver vara, säger Mats Almgren på Åtvidabergs FF.

På internet har det spridits bilder där man hotar att bränna ned hotellet. Det nya asylboendet har också lett till starka reaktioner inne i kommunhuset. Kommunfullmäktiges ordförande Hans Andersson (S) har lämnat sitt uppdrag i protest efter 38 år i fullmäktige.

– Jag är inte kritisk mot dem som kommer hit, utan mot riksdag och regering som gett Migrationsverket fria händer att slå undan kommunernas självständighet på det här sättet.

Så om det skötts bättre hade du varit för asylboendet?

– Nej. Åtvidaberg är inget stort samhälle så 200 flyktingar gör ett stort avtryck. Jag tycker att Sverige ska strypa asylmottagandet lite. Hela Europa får ta ansvar, vi kan inte göra allt.

I onsdags, samma dag som Hans Andersson gjorde sitt sista kommunsammanträde, kom ytterligare en vändning. Tingsrätten har beslutat att Åtvidaberg FF är de som har rätt till lokalerna. De 160 asylsökande måste flytta ut senast på måndag.

På hotell Stallet träffar DN Michael Siyum från Eritrea. Han har bara varit i Sverige någon vecka.

– Det är fint här och de flesta är snälla även om jag hört att en del är oroliga för att det ska flytta hit många flyktingar. Jag tror att det blir bra bara vi får något att göra. Just nu vet ingen om de får stanna eller om de får arbeta. Det är frustrerande.

Nu försöker Migrationsverket lösa utflyttningen tillsammans med Åtvidaberg FF. Samtidigt säger Bert Karlsson, ägare av Jokarjo AB, att tingsrättens dom är ”skitsnack”, att den ska överklagas och de asylsökande bo kvar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.