Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ägg mötte Vilks vid möte i Karlstad

Konstnären Lars Vilks utsattes för äggkastning när han föreläste om yttrandefrihet vid universitet i Karlstad på tisdagskvällen. En bit in i mötet reste sig cirka 15 åhörare upp och kastade ägg.

Lars Vilks livvakter rusade genast fram och förde ut honom ur lokalen. Poliser som var på plats tog i sin tur hand om äggkastarna.

– De ropade också en del slagord. Vi avlägsnade dem liksom två personer som skrikit något mot de 15. Just då var det lite tumultartat men störningsmomentet varade bara någon minut, säger Tommy Lindh, pressinformatör vid Karlstadspolisen, till TT.

Efter det kunde Vilks, som inte ska ha träffats av några ägg, återuppta sin föreläsning.

Ingen person har gripits för äggkastningen, enligt Svt.se.

Arrangörerna, Utrikespolitiska föreningen vid Karlstads universitet, var medveten om hotbilden mot Vilks. Dagen innan föreläsningen sade Mazlom Dogan på Utrikespolitiska föreningen så här till P4 Värmland:

– Om man tittar på tidigare föreläsningar så har det uppstått starka känslor och protester. I Uppsala blev folk arresterade. På grund av Lars Vilks hotbild har det pratats mycket om säkerheten i samarbete med polisen och universitetet har också visat stor förståelse och hjälpt oss med flera praktiska delar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.