Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ägg och burop mot Jimmie Åkesson

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson möttes av burop och äggkastning när han skulle hålla tal på Stora torget i Karlstad på onsdagskvällen.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson möttes av burop och äggkastning när han skulle hålla tal på Stora torget i Karlstad på onsdagskvällen.

Jimmie Åkesson kom till Karlstad efter att ha hållit ett tal i Säffle där en stor del av åhörarna valde att protestera mot honom och SD genom att vända ryggen mot Åkesson under hela hans tal.

När han sedan kom till Karlstad blev reaktionerna annorlunda. En person kastade ett ägg som missade Åkesson men desto fler protesterade genom att skrika och ropa.

– Vi har frihetsberövat 13 personer för ohörsamhet mot ordningsmakten, de flesta av dem misstänks också för brott, säger polisens kommenderingschef på platsen Rolf Sandberg.

Protesterna började vid 20-tiden då mellan 500 och 600 personer hade samlats på torget där SD-ledaren skulle hålla sitt anförande. Polisen ingrep då och körde flera av dem som störde mest till polishuset.

Trots angreppen, glåporden och protesterna försökte Jimmie Åkesson efter någon timma åter att tala men tvingades åter bryta och fick slutligen gå därifrån då tillståndet för manifestationen gick ut klockan 22.

”Nu kl 22 går vårt tillstånd ut och vi måste tyvärr lämna Karlstad utan att ha lyckats slutföra mötet. Det sker motvilligt”, skrev Åkesson då på Twitter.

Linus Bylund, pressekreterare till Jimmie Åkesson, säger till DN att det var en konstant vägg av störningar som gjorde det omöjligt för partiledaren att tala:

– Vi vill tala till dem som kommer för att lyssna men det fanns ingen vilja från vänsterextremisterna att låta oss göra det. Man ska inte bli störd, det ska vara tyst när tillståndsgivna torgmöten genomförs.

Den beskrivningen håller inte en av demonstranterna med om. I ett mejl skriver kvinnan att man höll sig i bakgrunden och lät dem som ville lyssna stå längst fram:

”Under hela tiden var det en lugn stämning, om man bortser från buandet. Jag stod bredvid en man med en skylt ’HEJA JIMMIE’ och funderade om många skulle bli arga på honom. Det som hände var att en äldre kvinna gick fram och hade ett längre samtal med honom om politik, sen kom några yngre killar och pratade med honom. Sen fick han lyfta sin skylt så mycket han ville.”

Hon förnekar bestämt att det skulle ha varit några vänsterextremister utan att det var vanligt folk som ville visa sitt missnöje.

Linus Bylund påstår också att en kvinna som tillsammans med sin åttaårige son kom fram efteråt för att ge ett kort och blommor till Jimmie Åkesson slogs i ansiktet och sonen blev kallad ”horunge”.

Polisens kommenderingschef Rolf Sandberg säger att han inte känner till händelsen och att ingen anmälan om misshandel kommit in.

Hur tänker ni kring nästa möte?

– Vi kör på, säger Linus Bylund. Detta är ett angrepp på det fria ordet och det demokratiska samhället men det ska inte hindra oss.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.