Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-20 16:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/agnes-wold-det-ar-en-total-missuppfattning-att-jag-ar-lugn/

00:56. "Jag tror inte att någon är särskilt lugn inför den här epidemin", säger Agnes Wold.
SVERIGE

Agnes Wold: Det är en total missuppfattning att jag är lugn

Professor Agnes Wold har i 40 år fört en kamp mot överdriven renlighet, gubbvälde inom forskarvärlden och myndigheters rekommendationer.

Nu har hon blivit en av Sveriges starkaste röster i kampen mot corona.

Plötsligt är hennes budskap att svenskarna ska lyssna på en myndighet.

Och plötsligt är Agnes Wold rädd.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 8 Först beskrevs hon som kontroversiell, sedan klok och därefter lugn. Professor Agnes Wold skriver inte under på någotdera. ”Däremot blir jag aldrig hysterisk”, säger hon.
Foto: Jonas Lindstedt
Bild 2 av 8 Det ringer oavbrutet till Agnes Wold i dessa dagar. Och hon svarar oftast, även om hon ligger efter med sina vanliga arbetsuppgifter.
Foto: Jonas Lindstedt
Bild 3 av 8 Reporter Emma Bouvin fick inte träffa professorn i Göteborg, men via Facetime kan hon i alla fall se henne.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 4 av 8 ”Jag gillar ju att jobba. Så länge man jobbar blir man lugn av det.”
Foto: Lotta Härdelin
Bild 5 av 8 Hit, men inte längre. Nu gäller det att hålla social distans för att inte sprida smittan vidare.
Foto: Jonas Lindstedt
Bild 6 av 8 Agnes Wold började synas i offentligheten 1995, när hon tillsammans med en kollega avslöjade diskriminering av kvinnor på medicinska forskningsrådet.
Foto: Jonas Lindstedt
Bild 7 av 8 ”WHO kommer ju hela tiden med löjliga grejer”, säger Agnes Wold som själv är lite förvånad över hur stor tilltro hon har till Folkhälsomyndigheten under denna kris.
Foto: Jonas Lindstedt
Bild 8 av 8 DN:s Göteborgsbaserade fotograf kunde Agnes Wold tänka sig att träffa. Utomhus. På avstånd. De sågs utanför gamla Epidemisjukhuset i Göteborg. 1875 skrevs en lag att Hälsovårdsnämnden var skyldig att se till att personer drabbade av vissa sjukdomar, exempelvis kolera, smittkoppor, tyfus och difteri, tog in på ett särskilt sjukhus. Det ledde till att Göteborgs epidemisjukhus byggdes i sten 1886 efter arkitekt Adrian C Pettersson. Sedan 1987 drivs Konstepidemin på området.
Foto: Jonas Lindstedt